Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oddskontroll efter attacken av Södertäljebon

Riksidrottsförbundets ordförande kräver åtgärder för höjd säkerhet efter incidenten i går under den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund då en åskådare från Södertälje rusade in och angrep Östersunds målvakt.

– Det är tendenserna med så kallade ensamvargar som ska utmärka sig som är det nya oroande, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och tidigare regeringens samordnare mot våld vid idrottsevenemang.

– Det här är allvarligt. Det är ju ett säkerhetsproblem att enskilda galningar gör så här, säger han.

Samtidigt sprids uppgifter på sociala medier om att målvaktsattacken kan ha handlat om en planerad matchfixning.

Enligt P4 Jönköping har Svenska Spels spelövervakare inlett en kontroll för att se om det fanns några misstänkta rörelser på oddsen inför och under matchen.

Björn Eriksson anser att matcharrangörerna måste svara med högre säkerhet, även vid matcher där man inte förväntar sig supporterbråk eller annat som gör dem högriskklassade.

– Hur är säkerhetssystemen uppbyggda när man över huvud taget kan ta sig in på banan på det sättet? Man måste ha folk som är beredda på att stoppa sådant här.

– Det är viktigt att hemmalaget som har ansvaret här blir ordentligt straffat, att man utdömer en förlust med 3—0 så att det svider i skinnet. Det är den absolut bästa drivkraften att höja säkerheten, tror jag, när det gäller idrott, säger Björn Eriksson.

Var det en supporter?

Fotbollförbundets disciplinnämnd avvaktar en anmälan innan en utredning kan inledas.

– Det handlar om två saker som kan bli ärenden hos oss. Dels säkerheten vid arenan som kan resultera i en anmälan via Riksombudet och sedan vilket resultat matchen ska få, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

– Det finns ju en huvudregel som säger att om ett lags supportrar orsakar något som gör att spelet avbryts ska det andra laget vinna med 3—0. Här måste man ju först och främst ta reda på om det var en supporter till något av lagen som sprang in på planen eller en helt utomstående.