Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och hur ser det ut om tre år?

Det som händer i dag är ur synvinkeln tre år tillbaka rätt så obegripligt. Hur kan ett land svänga så, och så här mycket? Statsminister Stefan Löfvens (S) uttalanden är – i skenet av några år – remarkabelt diametrala. Ni kan det, från mitt Europa bygger inga murar till dagens gigantiska föreslagna migrantläger utanför Europa. Det som, och det gäller i stort samtliga politiker (utom SD:s förstås), sades då är verkligen inte sanning i dag. Det är intressant, men inför de kommande tre åren hisnande.

Från yvig naivism iklädda stora ord och höga brösttoner för tre år sedan till dagens hårdföra politiska dagssanningar. Den röst som Sverige tidigare stod för tystnar allt eftersom. Och statsministerns ord om att köra över minoriteten i EU vittnar om att han inte förstår att Sverige numera snarare tillhör den minoriteten.

När de riktigt stora flyktingströmmarna började röra sig mot Europa för fyra–fem år sedan stod detta att läsa i de flesta dagstidningar. Inte stort, men det stod där svart på vitt. Och de som sedan kom var alltid välkomna för här var vi humana. Sa vi då. Ordmassorna var många.

Men nu då? I dag är vi helt sammankopplade med och underställda EU:s politik och Löfven gömmer oftast sig bakom detta EU i varje glödande fråga numera. Och åtgärderna kommer nu slag i slag – allt hårdare gränskontroller och gränspolisen flyttar fram sina positioner. I sig inget fel men det är en indikator vart vi är på väg.

Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler, har nyligen sagt att vi är inne i ett paradigmskifte gällande främmande folk och det är så sant. Och främmande folk är alla andra numera.

Nu måste vi ha passet med oss om vi åker till Mariehamn. Och om 3 år?

Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler, har nyligen sagt att vi är inne i ett paradigmskifte gällande främmande folk och det är så sant. Och främmande folk är alla andra numera. Och alla de flyktingar som trodde på signalerna från Stockholm efter år 2011 inser att de nu är mer eller mindre lurade.

Låt vara att smugglarna och allehanda skumraskfigurer också tutade i dem att Sverige var paradiset. Och så gick det som det gick. Åt fanders för många, alltför många.

Men alla de som kom, många av dem (hälften?) kommer att tvingas gå under jorden här i Sverige eller återvända till sitt så kallade hemland. Och Migrationsverket gör nu allt vad verket kan för att strypa anhöriga att återförenas med dem som lyckats få uppehållstillstånd i Sverige.

Visserligen inte helt tillåtet enligt internationella konventioner men numer är allt möjligt. Migrationsstöket får oss snabbt att förflyttas till att låta som om vi alla delar allt lika med EU.

Fel från början förvisso, det var inte en liten rännil som var på väg för fyra–fem år sedan, men därefter har det gått raskt utför. Och vart är vi om blott tre år?

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel