Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vapen i skjutbanestrid

Striden hårdnar kring Tveta jaktskyttebana. Nu kopplar närboende, som blir störda av verksamheten, ett nytt grepp och anmäler flera byggen på skjutbanan som svartbyggen.

Annons

Invid ån som förbinder Måsnaren med Lanaren ligger den gamla Ålö kvarn. Närmsta grannar till kvarnen är Christer Renhult och Kurt Arkestål. Och Tveta jaktskyttebana.

– Vi bor jättebra här, om det inte vore för skjutbanan, säger Kurt Arkestål, som flyttade hit för två år sedan.

Christer Renhult har bott här i 20 år.

– Det är ett jäkla liv från skjutbanan, vilket vi boende har klagat på i många år, säger han.

Skjutbanan drivs av Södertälje jaktvårdsförening som arrenderar marken av Södertälje kommun sedan 1960-talet. Här finns banor för både kul- och hagelskytte.

Förra våren gjordes en bullerutredning med anledning av att boende klagat på ljudet från skjutbanan, vilket fick till följd att skjuttiderna har begränsats fram till dess att arrendeavtalet ska förhandlas om nu i mars. Det är bra tycker Christer Renhult och Kurt Arkestål, men de är inte nöjda.

– De brister även när det gäller säkerheten, säger Kurt Arkestål och berättar hur han varit med om att det har smattrat av hagel mot huset.

Även Christer Renhult har varit med om liknande.

–Jag satt ute och fikade en gång när det sa plupp, plupp i kaffekoppen. Det var hagel, säger han.

Under Kurts och Christers arbete med att få till bullerutredningen har de också upptäckt saker kring detaljplaner och tillstånd.

– Dokument och handlingar tycks vara borta, antalet officiella skjutbanor stämmer inte med verkligheten och byggnader och flera skjutbanor som kräver bygglov saknar det, säger Kurt Arkestål.

Det är en allmän oordning, menar de båda.

– Kommunen hyr ut marken och hyresgästen bygger svart. Och det med kommunens goda minne, som det verkar, säger Kurt Arkestål, som i en anmälan till kommunen nu vill se rivningsföreläggande, nyttjandeförbud samt utdömande av vite.

Annika Linde, enhetschef för upplåtelser och tillstånd på Södertälje kommun, är dock inte säker på att det verkligen handlar om svartbyggen.

I ett mejl till LT säger hon att det pågår en utredning om vilka banor och bygglovspliktiga byggnader som har bygglov och vilka som inte har det.

Hon skriver vidare att om förutsättningar finns kan bygglov beviljas i efterhand men om detta inte är möjligt så kan det bli aktuellt med rivning och vitesföreläggande. Något nyttjandeförbud är dock inte aktuellt då utredning har visat att föreningen har bygglov för de största anläggningarna.

Den 18 mars ska kommunen träffa föreningen för att diskutera uppkomna frågor.

Föreningen känner inte igen beskrivning

Från föreningens sida har man förståelse för att verksamheten kan upplevas som störande.

– Vi vill göra något åt det och ska presentera ett åtgärdspaket avseende bullret den här månaden, säger ordföranden.

Lennart Henrysson är ordförande i Södertälje jaktvårdsförening, med runt 350 medlemmar. Han känner inte igen bilden av en mångårig konflikt mellan skjutverksamhetens intressen och de närboendes men medger att det genom åren förekommit klagomål.

– Det har varit vid tillfälliga evenemang, som studentfiranden, hos våra grannar. Det har hänt att jag åkt ut och stoppat verksamheten på skjutbanan då.

Och det har uppskattats menar han.

– Det är lätt att vara efterklok men det har mest handlat om kommunikationsmissar från kanske både vår och de boendes sida.

Det har framkommit synpunkter på säkerheten kring er anläggning. Vad har du att säga om den?

– Det finns en dom i förvaltningsrätten som gällde just säkerheten. Där vann vi på alla punkter. De överklagade till kammarrätten, som inte tog upp ärendet.

Det finns också en anmälan om svartbyggen. Kommentar kring det?

– Vi är av en annan uppfattning och det har vi också svarat kommunen. Men vi ser fram emot ett möte med Samhällsbyggnadskontoret för att reda ut även den frågan, säger Lennart Henrysson.