Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt utspel i Akademien – Espmark: Hoppas Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol

Svenska Akademiens ordstrid fortsätter. Nu säger avhopparen Kjell Espmark att han inte ser någon väg framåt för institutionen om Horace Engdahl sitter kvar. "De goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka", skriver han till SvD.

Kjell Espmark lämnade sin stol den 6 april tillsammans med Klas Östergren och Peter Englund. Orsaken sägs ha varit att de gick förlorande ur en omröstning om att utesluta Katarina Frostenson.Nu riktar han ny kritik mot Horace Engdahl i ett uttalande till Svenska Dagbladet:

"Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien."

Det är inte första gången som Espmark kritiserar Horace Engdahl offentligt under den senaste tidens turer.

Efter att Engdahl förra veckan brännmärkt Sara Danius som historiens sämsta ständiga sekreterare i Expressen och kallat Espmark, Östergren och Englund för dåliga förlorare – svarade Espmark att det var det "falskaste och skändligaste" han läst i hela sitt liv.

– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, sade han då till Aftonbladet.

Christine Olsson TT