Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt upprop om folkomröstning

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

På torsdag avgörs om det blir folkomröstning om bostadsplanerna vid Hökmossbadet i Nykvarn. Centern röstar för, men frågan är hur många andra som gör det. I kulisserna är det just nu full aktivitet.

Nykvarnsbostäders (Nybos) förslag om att bygga 70-talet bostäder på området Älgbostad, intill Hökmossbadet och sjön Yngern, rör upp många känslor.

En namninsamling med nära 800 godkända underskrifter kräver en folkomröstning i frågan. På torsdag ska politikerna i kommunfullmäktige säga ja eller nej.

Inför det mötet har en andra namninsamling dragits i gång – med en uppmaning till politikerna att lyssna på Nykvarnsborna och säga ja till en folkomröstning.

– Det ska bli spännande att följa hur det går, säger initiativtagaren Tomas Östlund, som i våras hoppade av som ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige.

För att det ska bli folkomröstning krävs inte en majoritet, men elva av de trettio ledamöterna måste vara för.

Centern vill se ett rekreationsområde helt utan bostäder. Partiets två ledamöter är för en folkomröstning.

– Det här är en så stor fråga – en viktig fråga för Nykvarns framtid. Nykvarnsborna bör få säga sitt, säger Kerstin Eriksson (C).

Börje Karlsson (C) hoppas få stöd av andra småpartier och även från några ledamöter från de större partierna.

Miljöpartiets Marie Martna tvekar dock, även om hon i grunden är för en folkomröstning.

– Man har hittat formella brister i namninsamlingen. Det är beklagligt och det ger kommunfullmäktige skäl att säga nej. Vi har inte tagit ställning till hur vi ska rösta.

En enig kommunstyrelse – med nykvarnspartister, moderater, socialdemokrater och en liberal – vill att fullmäktige säger nej till en folkomröstning. Kommunalrådet Bob Wållberg (NP) har i LT motiverat det med att formfelen – namninsamlingen saknade namnförtydliganden och hemadresser – var så pass allvarliga. Dessutom är det, anser han, utifrån texten på namninsamlingen svårt att formulera en fråga att säga ja eller nej till.

LT har pratat mer än hälften av fullmäktigeledamöterna. Endast de två centerpartisterna säger att de är för en folkomröstning. Många har inte bestämt sig eller vill inte avslöja var de står.

Inom Moderaterna gick det till och med ut ett internt mejl med instruktioner till den som blir uppringd av LT: ”Det korta svaret är att media inte bör föregå fullmäktigedebatten och utifrån denna tar vi ställning.”

Sex ledamöter, varav ett par moderater, sade klart nej.

– Jag vill inte ha någon folkomröstning. Jag stöttar Nybos förslag. Jag har aldrig sett människor på det stora område som man bråkar om, säger Jan Linderhielm (NP).

En rad politiker lyfter fram att texten på namnlistorna är otydlig. En av dem är Jan Brolund (NP).

– Här greppar man om en mängd saker. Håller de som har skrivit under med om alla påståenden? Man borde ha kokat ner allt till en ja/nej-fråga. Det är inte upp till oss politiker att tolka vad man menar.

Tomas Östlund avfärdar kritiken mot texten på namninsamlingen.

– Men vill man missförstå kan man förstås alltid göra det, säger han.

I alla fall sju fullmäktigepolitiker säger till LT att texten på namninsamlingen för en folkomröstning är otydlig – det är svårt att veta vad undertecknarna vill rösta om. Därmed är det också svårt att säga ja till en folkomröstning.

– Nonsens, säger Tomas Östlund, en av de mest aktiva i insamlandet av namn.

– Man väljer att göra det svårtolkat. Rubriken är inte jättebra, det kan jag hålla med om, men texten efter talar om precis vad det handlar om.

Tror du att alla som har skrivit på läser texten på samma sätt som du?

– Ja, det tror jag.

– Det här är ju ganska enkelt. Det finns två alternativ – att bebygga eller att utveckla platsen som ett friluftsområde, säger Tomas Östlund.

Rubriken på namnlistorna som i somras fylldes med närmare 800 underskrifter lyder: ”Folkomröstningen i Nykvarns kommun för att bevara Hökmossen”

Efter rubriken följer fyra meningar: ”Området i anslutning till Karlslundsvägen-Älgbostad och Hökmossbadet skall bevaras från exploatering i form av nybyggnation. Strandskyddet får inte minskas till 100 meter, 300 meter skall respekteras i all framtid. Biotopen i sjön Yngern skall skyddas. Badplatsen skall moderniseras.”

Läs även: Då avgörs om det blir en folkomröstning.

Reglerna som gäller på torsdag

På torsdag tar kommunfullmäktige i Nykvarn ställning till folkinitiativet om en folkomröstning om bostadsplanerna vid Hökmossbadet.

Om två tredjedelar av närvarande ledamöter röstar nej blir folkomröstningen inte av. För Nykvarns del innebär det 20 ledamöter. Om 11 ledamöter röstar för en folkomröstning blir den av.

Fullmäktige kan även på eget initiativ besluta om en folkomröstning. En kommunal folkomröstning är alltid rådgivande.

På området som kallas Älgbostad, precis norr om Hökmossbadet, vill Nykvarnsbostäder bygga 50 lägenheter och ett äldreboende med cirka 20 bostäder. Dessutom ska badet byggas ut och ett stort friluftsområde skapas. Inga bostäder byggs närmare än 100 meter från Yngerns strand.

Mathias Jonsson [email protected]