Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt reservat rustas för halv miljon

Beslutet att Brandalsund ska bli naturreservat hade inte ens hunnit klubbas. Nu får kommunen en halv miljon för att rusta området.

Annons

I måndags kväll klubbade kommunfullmäktige efter hårda diskussioner ett kompromissbeslut om att delar av markområdet vid Brandalsund ska bli naturreservat.

Det är startskottet för en process då kommunen och länsstyrelsen hjälps åt att ansöka hos Naturvårdsverket, som är den myndighet som beslutar om vilka områden som blir reservat.

Men redan innan beslutet hade klubbats av kommunen beslutade länsstyrelsen att gå in med pengar i området. Den sista mars beslutade man att ge drygt 500 000 i bidrag till kommunen för att rusta upp området inför att det ska bli naturreservat.

Den parkeringsplats som i dag finns i området ska få ett nytt topplager, och handikapplatser ska märkas ut. Dessutom ska området få en ny parkeringsplats på en plats där det i dag är en grusplan. Tre eldstäder och två vedförråd ska göras i ordning. Två av eldstäderna ska tillgänglighetsanpassas.

Dessutom ska fem informationsskyltar som berättar om områdets naturmiljö och kulturhistoria sättas upp. Området ska också få en ny tre kilometer lång vandringsled som ska gå genom kustskog, hällmarker, och passera vid två fornborgsområden.