Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt ska göra graviditeten säkrare för utlandsfödda – nu börjar rekryteringen av doulor

Nu börjar rekryteringen av doulor, eller kulturtolksdoulor, som de kallas inom projektet som ska rädda livet på utlandsfödda gravida kvinnor och deras barn.

Nu rekryteras doulor, av föreningen Mira, till ett projekt som startats för att göra graviditet och förlossning tryggare för utlandsfödda kvinnor och deras familjer.

Läs mer här: Invandrarkvinnor kan få extra hjälp på BB

– Kvinnor som är födda i utlandet och som inte kan svenska, löper större risk för att drabbas av komplikationer i samband med deras graviditet och förlossning, säger Anna Jensen, barnmorska och ordförande i föreningen Mira.

Projektet finansieras av hälso- och sjukvårdsförvaltningen under åtminstone tre år, projektet kommer att ha ett nära samarbete med förlossningskliniken på Södertälje sjukhus.

– Forskning visar att utrikesfödda kvinnor som inte behärskar språket löper större risk för att drabbas av komplikationer under graviditet och förlossning. Det är ingen ny forskning, men det har varit svårt att hitta en bra lösning. Därför är det viktigt att prova stödmodeller som dessa för att kunna ge kvinnorna en tryggare vård, säger Anna Jensen.

Så många som tolv doulor ska anställas på deltid och varje doula kommer att stötta en till två kvinnor under graviditet och förlossning. Ett av kriterierna är att doulan, förutom svenska, talar arabiska, dari, farsi, somaliska eller engelska. Föreningen har nu en annons ute på arbetsförmedlingen.

– Det viktigaste är att de vill stötta kvinnor under deras förlossningar. Det är ju fantastiskt att hjälpa födande kvinnor, men det är också ett stort ansvar, säger Ulrika Askelöf, barnmorska och verksamhetsledare inom projektet.

De somaliska kvinnorna är den grupp som är mest drabbad av komplikationer vid graviditeter, enligt forskning.

– Det kan vara en personlig upplevelse av sjukvården här eller i sitt hemland som gör att man inte vågar eller vill söka sjukvård. Har man svårt att kommunicera så kan det vara svårt att uttrycka sina önskemål och få en rättvis bild av vad som händer, säger Ulrika Askelöf.

De doulor som rekryteras kommer att få en utbildning i att ge stöd och kunskap om det svenska sjukvårdssystemet och i hur en förlossning går till. Men de kommer inte att ha något medicinskt ansvar, utan deras uppgift är att stötta den födande kvinnan och att framföra hennes behov till vårdpersonalen, om hon vill det.

– Det är en stor glädje att få genomföra det här projektet, det finns mycket energi i Södertälje nu med förlossningsklinikens satsningar och familjecentralen i Geneta, säger Anna Jensen.

Ett liknande projekt pågår i Göteborg sedan 2008 och föreningen Mira har ett bra samarbete med den föreningen som nu har hunnit få både erfarenhet och god kompetens.