Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt lagförslag om vinsttak i välfärden: "Välfärden har drabbats hårt av vinstjakten"

På fredagen presenterade regeringen och Vänsterpartiet ett lagförslag om hur vinster i välfärden ska begränsas.
– Man ska kunna följa de offentliga medlen, de ska inte används för att finansiera privat finansierade tjänster, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Shekarabi deltog tillsammans med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vid en pressträff i riksdagen. Politikerna presenterade ett lagförslag om hur vinster inom till exempel skola och omsorg ska begränsas.

Förslaget är att införa ett vinsttak på sju procent för alla välfärdsföretag som arbetar med skola och omsorg. Det ska också ställas krav på välfärdsaktörer som tar emot offentliga skattemedel. Det kommer att krävs ett speciellt tillstånd.

– Det har länge funnits en folklig ilska mot läckaget av svensk välfärd. En ilska som förstärktes i samband med Caremaskandalen och JB-konkursen. Under många år har vi sett en folklig opinion mot vinster i välfärden. Men hittills har inget konkret lagförslag levererats i frågan om hur vi ska säkerställa att skattebetalarnas pengar används till vad de är avsedda för inom svensk välfärd och skola, sa Ardalan Shekarabi under pressträffen, rapporterar SVT Nyheter.

Förslaget är också att införa ett förbud mot olika typer av värdeöverföringar. Det ska också bli ett krav på att ha en årsredovisning, och företagen måste ha en revisor.

Frågan om vinster i välfärden har länge varit en nyckelfråga för Vänsterpartiet.

– Välfärden har drabbats hårt av vinstjakten. Det är väl belagt att den metod man använder för att tjäna stora pengar på skolor och äldreboenden i Sverige, det är underbemanning, sa Jonas Sjöstedt under pressträffen i riksdagen.

I mars ska ett färdigt lagförslag presenteras, och i juni ska riksdagen ta ställning till förslaget. Men det finns kritiska röster och oppositionen ställer sig mot förslaget.

– Rätten för föräldrar att välja skola till sina barn, för funktionsnedsatta att välja sin omsorg och för äldre att välja sitt äldreboende är oerhört viktig. Den möjligheten försöker nu S, MP och V strypa. Det är ett svek mot hundratusentals elever och brukare. Vi kommer självklart rösta nej till ett sådant förslag, har Centerledaren Annie Lööf sagt, rapporterar Expressen.