Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt högstadium efter år av försening

Soldalaskolans nya högstadium har fått bygglov.Och den nya byggnaden med plats för 240 elever har både dörrar och väggar – Södertälje skolmodell är skrotad.

Redan i januari 2013 beslutade utbildningsnämnden att låg- och mellanstadieskolan Soldalaskolan skulle utökas med ett högstadium. Men det blev inget snabbt bygge.

– Det har saknats medel i budgeten, samt att planen måste korrigeras, förklarar utbildningsnämndens ordförande Elof Hansjons (S) förseningen.

Under de senaste två åren har därför Soldalaskolans högstadium fått husera i Västergårdsgymnasiets (lediga) lokaler, en bit bort.

– Det har fungerat, men det är klart att det är bättre att hela skolan är på samma plats, menar Hansjons.

Nu är ny stor byggnad i två plan (1694 kvadrat per plan) godkänd att byggas i backen mellan den nuvarande skolan och fritidsgården. De två skolbyggnaderna kommer också att kopplas samman med en lång korridor. Vårterminen 2018 ska skolan stå färdig.

Om man tittar på ritningen ser man både avgränsande väggar och dörrar. Är Södertälje skolmodell (med öppna ytor, utan dörrar och väggar) helt borta nu?

– Ja, vi tillämpar inte den längre. I en högstadieskola krävs dessutom lokaler som lämpar sig för specifika ämnen. Generellt byggs varje projekt för den profil som krävs, säger Hansjons.