Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt golv förändrar rummet

Lyxigt textilgolv, fräscha klinkers eller rustikt av trä – ett nytt golv förändrar hela atmosfären i rummet. Men det finns annat än det rent estetiska att väga in när du ska byta.

Golv är inget man byter ut vartannat år. Men visst finns det trender. Efter en längre tid med praktiska och fräscha klickgolv går trenden nu mot det mer genuina och rustika. I alla fall om man får tro Pirre Starrin, som är snickare och programledare för ”Nya arga snickaren” på Kanal 5.

– Folk vill ha riktiga trägolv med tiljor, säger han.

De billiga klickgolven från byggvaruhusen ger han inte mycket för. Är de för tunna kan de inte ens slipas om när de blir slitna - och då är livslängden kort.

Fördelen med ett massivt trägolv är att man kan slipa och behandla om det många gånger, och ge golvet ny fräschör med en ny ton.

– Ljusgrått pigment i oljan har varit poppis länge, eller att bara luta av det för att stoppa gulningsprocessen innan man oljar. Ett vanligt såpskurat golv kan också vara superfint, det blir så levande och vackert, även om det kräver många behandlingar för att bli bra, säger Pirre Starrin.

Själv är Pirre förtjust i industriparkett, med små parallellt liggande stavar. En annan kul grej är betonggolv – antingen en rå yta som blir patinerad med tiden eller ett oljat eller målat betonggolv, tycker han.

ANNA BRATT/TT

Rätt golv för dina rum

Parkettgolv

Ofta ett klickgolv. Består av tre skikt för att minska risken för att golvet rör sig när luftfuktigheten förändras. Ytskiktet är i massivt trä och kan slipas.

Passar i: Alla rum utom badrum. Men tänk efter innan du lägger det i hall eller kök där det blir mycket slitage.

Underhåll: Dammsugning, avtorkning med torr eller lätt fuktad trasa. Lackat golv fräschas upp med underhållslack. Slipa om och lacka eller olja igen vid behov.

Fördelar: Ett klassiskt och levande golv. Många variationsmöjligheter i träslag och mönster. Ett klickgolv är lätt att lägga själv.

Nackdelar: Ömtåligt. Tål inte för mycket vätska. Ett tunt golv har kort hållbarhet.

Textilgolv

Heltäckningsmattan i uppdaterad form. Finns i olika tjocklekar, på rulle eller som plattor. Tuftade mattor, vävda mattor och nålfiltsmattor är vanligast. Dagens moderna material och tekniker passar även allergiker.

Passar i: Sovrum eller barnrum. Passar inte i rum som utsätts för väta, som hall, badrum eller kök.

Underhåll: Dammsugning. Antismutsbehandlade mattor kan torkas med fuktig trasa om man spillt något.

Fördelar: Ger en skön atmosfär och bra akustik. Skön att gå på. Plattor är ganska lätta att lägga. Stort urval av färger och mönster.

Nackdelar: Svår att rengöra om du spiller något kletigt.

Klinker

Ett material av pressad bränd lera, med lägre vattenabsorption och högre slitstyrka än kakel. Finns både glaserat och oglaserat.

Passar i: Alla rum. Vanligast i kök, hall och badrum.

Underhåll: Glaserad yta rengörs med dammsugning och våttorkning. Fogarna kan impregneras för att inte suga upp smuts. Oglaserad klinker behandlas med olja eller impregnering.

Fördelar: Tål stora påfrestningar. Finns i massor av färger, storlekar och mönster. Passar bra med golvvärme.

Nackdelar: Kallt utan golvvärme. Hårt och stumt att stå eller gå på.

Linoleum

Ett material gjort av linolja. Finns som matta och som HDF-skiva med linoleumyta.

Passar i: Alla rum utom badrum. Extra bra i hall och kök eftersom det tål mycket slitage.

Underhåll: Dammsugning, våtmoppning. Polera med bonvax när det blivit slitet.

Fördelar: Slitstarkt. Plattor är lätta att lägga själv. Finns i massor av mönster och färger. Miljövänligt.

Nackdelar: En matta måste läggas in av hantverkare. Dyrt jämfört med plastgolv.

Massivt trä

Finns som plank i flera träslag eller massiv stavparkett. Kan oljas, lackas eller såpskuras.

Passar i: Alla rum utom badrummet.

Underhåll: Plocka gärna upp sand och grus dagligen. Dammsugning, torkning vid behov med urvriden trasa doppad i vatten med några droppar diskmedel.

Fördelar: Levande material. Skönt att gå på. Kan slipas om.

Nackdelar: Krymper och sväller med luftfuktigheten. Svårt att lägga in utan hantverkshjälp. Får lätt repor.

Hårda golv värmer bäst

Passar i badrum och i hall där man blöter ned. Golvet torkar snabbt och slasket sprids inte i huset.

Elektrisk golvvärme är vanligast och finns som kablar som gjuts in i betong eller armerade tunna mattor som läggs direkt under golvet.

Vattenburen golvvärme består av rör som fylls med uppvärmt vatten. Kan anslutas till ett befintligt system med vattenburen värme.

De vattenburna systemen måste kopplas in av fackman. De flesta elektriska värmegolv kräver installation av behörig elektriker. Om du vill göra något själv, kolla med ditt försäkringsbolag och Elsäkerhetsverket.

De flesta värmegolv kan läggas på trä- spån-, gips- eller betongunderlag.

Hårda golv som kakel och klinker är bäst ur värmelagringssynpunkt, men du kan lägga värmeslingor även under trä- (men inte alla träslag), laminat-, linoleum- eller plastgolv. Trägolv får ha en maxtemperatur på 27 grader på ytan, plastgolv 30 grader.

Källa: viivilla.se