Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök att sanera Igelstatomten

Kommunen gör ytterligare ett försök att få den av arsenik och dioxiner höggradigt förgiftade Igelstatomten sanerad. Ny öppning: Naturvårdsverket accepterar exploateringsintressen som en faktor i processen.

– Det är en nyhet! Tidigare har inte Naturvårdsverket velat ta in sådana plocka in sådana faktorer. Det har gett oss optimismen att åter starta en ansvarsutredning för att om möjligt få till en sanering av tomten, säger Maria Söderström, miljöinspektör hos kommunen.

Ansvarsutredningen är nödvändig för att rättvist fördela vilka parter som ska betala hur mycket för saneringen. I Igelstatomtens fall handlar det om förorenarna som är flera företag, främst ett sågföretag. Naturvårdsverket kan skjuta till en viss saneringssumma och framtida exploatörer (byggare) är villiga att gå in först när marken har en chans att bli sanerad.

– Det är ett väldigt pussel som ska läggas, saneringen kan kosta mellan 10-100 miljoner kronor. Vi är dessutom beroende av att Länsstyrelsen godkänner kommunens ansvarsutredning. Vilket man i princip har gjort, men med ett antal kompletteringskrav, berättar Maria Söderström.

När räknar ni med att eventuellt få den godkänd?– Under våren förmodligen. Men processen är komplicerad. Den har gått i stöpet tidigare. Men vi har åtminstone kommit längre nu än tidigare.