Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt förslag ska rädda slutbetygen

Läxläsning och stödundervisning på håltimmar och efter skolan ska lyfta slutbetygen i Södertäljes grundskolor.

Cirka 20 procent av högstadieeleverna i Södertälje har inte behörighet att söka till gymnasiet. Södertälje är sämst i länet och i grannkommunen Nykvarn är det bara 2 procent av eleverna som är obehöriga.

– Främsta orsaken är att vi har så mycket flyktingelever, säger utbildningsnämndens ordförande Thomas Johansson (S).

Men nu har skolledningen påbörjat och planerat en rad åtgärder för att höja nivån.

– Läxhjälp och stödundervisning i mindre grupper på håltimmar, efter skolan och på lov och ledigheter. Många elever hänger kvar i skolan efter skoltidens slut bara för att umgås med kompisar. Den tiden kan användas till skolarbete. Vi ska få bort så mycket dötid som möjligt, säger Thomas Johansson.

Redan i dag finns läxhjälp i flera skolor, ferieskola för extraundervisning under sommarlovet, viss extraundervisning och studiegårdar där flyktingelever får ämnesundervisning på sitt eget språk.

– Jag tror också mycket på den läsar-skrivar och räknegaranti för eleverna i de första årskullarna som vi nu inför. Det ger eleverna grunderna för det forstatta skolarbetet, säger Thomas Johansson.

I tisdagens papperstidning: LT har besökt eleverna på Blombackaskolan som säger vad de tycker om nya skolplanen.