Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt förbund vill se hårdare tag mot varg

Ett hundratal personer hade kommit till Qulturum Sländan i går för att lyssna till den finske vargforskaren Kaj Granlund, inbjuden av Förbundet rättvis jakt.

Kaj Granlunds anförande började med en artmonografi om vargen men kom annars mest att handla om hybrider och risken med att allt fler vargar nu egentligen är hybrider, något som dock lär vara svårt att bevisa med dagens DNA-analyser, hävdade Granlund.

– Vi vet hur varg beter sig och vi vet hur hund beter sig, men inte en hybrid. Den kan exempelvis ärva ett aggressivt beteende från en hund, sade han bland annat.

Med texten "killing just for fun" visades en film med bräkande lamm invid en vargdödad tacka. Allt ackompanjerat till sakral musik.

Nybildade Rättvis jakt, med 100-talet medlemmar driver en hårdare linje än de båda stora jaktorganisationerna när det gäller varg.

Vill ni ha ett vargfritt Sverige?

– Ja, när vargen var utrotad fanns inga problem och det finns ingen anledning gå tillbaka till 1700-talet, särskilt inte när vi pratar om hybrider eller det faktum att vargen etablerat sig tack vare illegala utsättningar, säger ordförande Bernt Lindqvist.

Hur vet du det?

– Det finns bland annat importhandlingar avseende varg där Jordbruksverket och skogsstyrelsen är inblandade. I dag finns dock inget ytterligare material arkiverat hos de statliga verken, vilket är försvårande.

Varför fanns ingen svensk vargforskare eller länsstyrelsen med på mötet?

– Jag saknar förtroende för svensk viltforskning. Länsstyrelsen hade jag bjudit in men de hörde inte ens av sig.

Skulle du själv vara rädd om du mötte en varg?

– Jag har mött och skjutit varg i Ryssland. Men här hemma skulle jag inte känna mig säker. Hybrider kan vara farliga, särskilt för barn.