Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt centrum mot våld i nära relationer

Landstinget ska inrätta ett kunskapscentrum för arbetet mot våld i nära relationer till en kostnad av fyra miljoner kronor per år.

Annons

Det ska bli en ny permanent paraplyorganisation som ska kunna väcka frågan om våldet i hemmet på flera nivåer i samhället. Satsningen innebär att fyra miljoner kronor läggs på våldsutsatta i nära relation varje år.

– Våldet mot kvinnor är ett särskilt stort samhällsproblem, varje år anmäls 4 000 fall i länet, men det verkliga antalet är kanske fem gånger så stort, säger sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (FP).

Enligt henne omfattar problemet med våld i nära relationer inte bara män som slår kvinnor. Det kan även handla om samkönade relationer eller vuxna barn och åldriga föräldrar. Ett samordning ska göra att fler kan agera:

– Alla verksamheter måste kunna se tecken, våga fråga och veta hur man ska hantera ett svar från en person som utsätts för våld av en närstående, säger Birgitta Rydberg.