Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt beslut om totalt eldningsförbud: Stopp för grillande på egen tomt

 
Extrema sommarvädret – torka, vattenbrist och hög brandrisk
Visa alla artiklar

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att skärpa eldningsförbudet. Det är inte längre tillåtet att grilla i sin trädgårdsgrill.

Anmäl text- och faktafel

Beslutet kommer efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gått ut med en uppmaning till kommuner och länsstyrelser att skärpa eldningsförbudet. Enligt MSB råder extrem brandrisk, särskilt i Mälardalen.

Sedan den 10 juli har det varit förbjudet att elda i skog och mark i Stockholms län, men tillåtet att grilla i trädgårdsgrill på egen tomt. Under perioden har det slarvats mycket och räddningstjänsten i länet har kallats ut otaliga gånger på grund av att personer har eldat eller grillat. Nu har reglerna alltså skärpts och innebär att det inte är tillåtet att grilla överhuvudtaget med grillar som har öppen låga. Det gäller hela Stockholms län från och med den 25 juli klockan 15.30 tills vidare – dock inte längre än till 31 augusti. Elgrillar går bra att grilla med i Stockholms län men kan vara förbjudna på andra håll i landet.

Den som använder kolgrill, gasolgrill- eller brännare, trangiakök eller annat med öppen låga gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars. Det är inte heller tillåtet att tända fyrverkerier, värmeljus, marschaller eller facklor utomhus.

Länsstyrelsen har fattat beslutet utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.