Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avtal om Grafikens hus klart – men moderaterna missnöjda: "Oklar finansiering"

 
Turbulensen kring Grafikens hus
Visa alla artiklar

1,8 miljoner kronor 2017 och 2,4 miljoner kronor per år från 2018. Så mycket ska kommunen ge Grafikens hus i bidrag enligt ett nytt avtal.
Men moderaterna är kritiska till hur ärendet skötts och tycker att kommunen inte har råd.

LT har tidigare berättat om etableringen av Grafikens hus i Södertälje som mötts av flera frågetecken. Vi har bland annat skrivit att kommunen genom kultur- och fritidskontoret gett Grafikens hus en miljon kronor i bidrag – utan politiskt beslut i kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidschef Staffan Jonsson sa till LT att de pengarna tagits inom ramen för kontorets ordinarie budget.

I LT:s artiklar hänvisade nämndordförande Anna Bohman Enmalm (S) bristen på beslut till höstens budgetarbete då man även skulle förhandla om ett långsiktigt avtal. Nu är det avtalet klart för beslut i kultur- och fritidsnämnden torsdag den 8 december.

"Jag är upptagen men svarar gärna på frågor efter nämnden", svarar hon via mejl när LT söker henne för en intervju.

Det nya avtalet mellan Södertälje kommun och Grafikens hus aktiebolag och Grafikens hus stiftelse är femårigt med chans till förlängning. Avtalet innebär att kommunen ska ge Grafikens hus 1,8 miljoner kronor i bidrag 2017 och 2,4 miljoner kronor per år från 2018 förutsatt att Grafikens hus etablerat sig i "en fast utställnings- och verkamhetslokal" – annars fortsätter man ge 1,8 miljoner kronor per år.

Det kan alltså tolkas som 600 000 kronor i hyresbidrag per år – trots att kommunen tidigare sagt att man enbart ska ge pengar till verksamheten. "Kommunen ska inte betala en krona till lokalen, bara till verksamheten" sa Staffan Jonsson till LT i våras.

Frågan var uppe för diskussion i kommunfullmäktige den 28 november. Då sa Anne-Marie Larsson (M) att satsningen på Grafikens hus över huvud taget inte finns med i moderaternas budget.

– Vi tycker inte att Södertäljeborna har råd med det och undrar vad det här har kostat och kommer kosta skattebetalarna, sa hon.

Anna Bohman Enmalm svarade då:

– Som förslaget säger kostar det 1,8 miljoner kronor av kommunala pengar, sedan tillkommer även nationella pengar (Statens kulturråd reds. anm.) och pengar från landstinget. Förra året var det en enig nämnd däribland dina partikamrater som sa ja till Grafikens hus.

Anne-Marie Larsson replikerade:

– Det är en skakig finansiering och mig veterligen har det inte fattats några beslut i varken kommun eller landsting.

Anna Bohman Enmalm svarade igen:

– Alliansen i landstinget har gett en avsiktsförklaring om att ge stöd så jag hoppas de håller sitt ord.

Se replikskiftet i kommunens webbsändning från kommunfullmäktige här: http://www.sodertalje.se/Kommun-demokrati/Politik-och-paverkan/Fullmaktige/Webb-tv/Webb-tv-28-november-del-tva/

Lukas Hållkvist (M) som sitter med i kultur- och fritidsnämnden var inte med på kommunfullmäktige men säger så här när LT ringer upp:

– Det är en fri tolkning som Anna (Bohman Enmalm) gör, vi har aldrig ställt oss positiva till det här och det har varit väldigt dålig information, även till oss i nämnden, så jag har inte ens kunnat ställa mig bakom det här eller säga ifrån. Anne-Marie (Larsson) har helt rätt – vi är kritiska till hur frågan skötts. Dessutom har kultur- och fritidsnämnden en begränsad budget och vi vill hellre lägga pengarna på andra saker, säger han.

Stockholms läns landstings kulturnämnd hade möte på onsdagskvällen den 7 december då man förväntades godkänna förslaget om ett engångsbidrag på 300 000 kronor till Grafikens hus för 2017.

Grafikens hus ansökte om 500 000 kronor men det var 141 sökande och det är ganska vanligt att verksamheterna inte får så mycket som de ansökt om, förklarar Gunnel Orsenius-Dahl (L) som är ordförande i landstingets kulturnämnd.

– Vi har haft en referensgrupp som gått igenom alla ansökningar och vi ser att Grafikens hus fyller en funktion. Landstinget har ett övergripande ansvar för helheten i länet och det här är en viktig del. Vi har tidigare sagt att vi är positiva till bidrag och tror att det är ett bra koncept, säger hon.

Fotnot: Statens kulturråd fattar beslut om eventuellt nationellt bidrag i januari.

Ladda ner LT:s nyhetsappgratis till din Iphone här eller till din Android här!