Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avtal – 590 kronor mer i lön

Svensk handel och Handels har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Det ger löneökningar på 590 kronor för de som arbetar inom butik och lager.

Under söndagen slutfördes förhandlingarna, som påbörjades i februari, mellan arbetsgivarorganisationen Svensk handel och fackförbundet Handels. Avtalet som slöts är ettårigt och gäller från den 1 april. Det berör anställda på privata butiker och lager. Lägstalönerna höjs med 500 kronor och det blir 590 kronor per månad i löneökning under ett år.

– Vi har gjort det vi ska och levererat det andra märket för de kvinnodominerade sektorerna. Jag är glad över att vi på det här sättet garanterar att lågavlönade kvinnor som utgör en stor del av vår medlemskår inte halkar efter i löneutvecklingen, meddelar Susanna Gideonsson, Handels förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Handels och Svensk handel har också avtalat att normen för anställningar ska vara på heltid och tillsvidare. Allmän visstidsanställning får inte vara kortare än 14 dagar.

– Jag är glad över att vi på det här sättet skapar tryggare villkor för våra medlemmar. Vi är inte framme än, men vi har nått en bit på vägen, meddelar Susanna Gideonsson.

Arbetet för ett nytt avtal från nästa år fortsätter. Då förväntas också ett nytt kollektivavtal för lager- och e-handel kunna presenteras, vilket ännu inte har kunnat genoföras.