Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt år – nya och nyttiga matvanor

Sunt och klimatsmart. Låt det nya årets meny inspireras av den vegetariska maten. – Det finns så mycket att upptäcka, säger Lisa Bjärbo.

Annons

Det doftar chili och curry. Efter julen är det skönt att bryta av med lite exotiska smaker.

– Jul är en köttig högtid, tycker Lisa.

– Det är kött, salt och fett, instämmer Sara Ask.

– Det blir asiatisk mat, det är helt andra smaker, säger Lisa som med Sara lagar en indonesisk soppa.

De har ägnat många timmar åt matlagning tillsammans under hösten och nu är deras nya kokbok klar. De hoppas att den ska inspirera till nya matvanor.

– Ofta har man tio rätter som man kan och som ständigt återkommer. Det är lika naturligt att ha vegetariska alternativ, säger Sara.

2014 skrev de sin första bok, ”Mera vego”.

– Vi hade inga höga förhoppningar men den nådde ut jättebra, berättar Sara.

– Det är en fördom att vegetarisk mat är svårlagad, krånglig och man inte blir mätt. Men väljer man bara bort köttet utan att ersätta det med grönsaker, linser, tofu eller annan vegetarisk mat är det klart att man inte blir mätt, säger Sara.

Ibland kan barn vägra att äta grönsaker. Lisa har ett bra knep för att barnen ska lära känna grönsaker i sin egen takt.

– Vi har alltid grönsaker i småskålar som tillbehör. Då kan även kräsna barn kan hitta något. Plockandet är tacksamt, det blir som att äta snacks.

Doften av plättarna på spisen sprider sig i köket. Att tvinga barn att äta grönsaker tror varken Sara eller Lisa på.

Men det går bra att gömma nyttigheter i något annat som är välbekant och populärt.

I de gyllengula plättarna finns det nedmixade röda linser. Mättnadskänslan blir helt annorlunda och det märks ingen skillnad på smak eller konsistens.

För att hålla nere matkostnaden kan man planera maten efter årstid.

– Det är ekonomiskt att tänka i säsong. Så här års är grönkål och svartkål himla

gott. Men rotfrukter, lök och kål finns det billigt året om, berättar Sara.

Pengarna man sparar kan man använda till att köpa bättre kött, för även om man äter vegetariskt ibland behöver man inte blir vegetarian.

– Förr i tiden var kött tillbehör, nu har det blivit tvärtom, säger Lisa och berättar att köttindustrin är en koldioxidbov.

– Genom att äta mindre kött får man in mer smak och näring i maten och

kosten får en bättre balans, säger Sara.

Att våga upptäcka ny mat och testa nya smaker har gett mersmak.

– Jag har lagat mat som småbarnsförälder Det har varit en upptäcksresa att skriva böckerna, vad mycket kul man kan göra, säger Lisa.

Journalist och författare

Lisa Bjärbo, 35 år. Bor i Gnesta med sambon Gustav Edman och barnen Rufus, 6 år, och Svante, 4 år. Lisa är journalist och barn- och ungdomsboksförfattare. Bästa vegetariska

basvaran: Lök och tomat i alla former.

Sara Ask, 39 år. Bor i Midsommarkransen med maken Jakob och barnen Nora, 10 år, Edit, 7 år, och Lea, 3 år. Sara är dietist. Bästa vegetariska basvaran: Baljväxter.

Annons