Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nysläppt deckare om ett julmysigt Södertälje

Författaren Märta Holmerin är tillbaka med tredje boken i deckarserien om Alex och Julia. Likt bok två utspelar sig även ”Bortom dig” i Södertälje, närmare bestämt Engsholms slott på Mörkö.

Södertäljebon Märta Holmerin debuterade som författare med ”Aldrig vid din sida” år 2013. Snabbt därpå kom uppföljaren ”Alltid i din skugga”, och nu för bara några veckor sedan släpptes den tredje delen ”Bortom dig”.

– Den tredje boken är en klassisk mordgåta insvept i julmys. Några bekanta åker till Engsholms slott för att äta julbord, lösa mordgåtor på lek, umgås och ha det trevligt. Så kommer snöstormen, gänget blir insnöade och en gäst försvinner under mystiska omständigheter. Med i sällskapet är givetvis kriminologprofessorn Margareta Drake med systerdottern Julia och kriminalkommissarien Alex hack i häl för att nysta i fallet, berättar Märta Holmerin.

Karaktärerna rör sig i parallella historier som utspelar sig på olika platser i Södertälje. Verkliga miljöer inspirerar Märta och triggar hennes skrivlust. Samtidigt som hon medger att användandet av autentiska miljöbeskrivningar är ett tacksamt författarknep för att göra läsupplevelsen ännu mer sannolik.

– Södertälje har väldigt vackra miljöer som är perfekta att använda till något hemskt i skrift. Jag gillar att leka med den kontrasten. Beskrivningar av verkliga sjöar, järnvägar, broar och industrier utgör en viss realism som döljs i fiktionen. Att dessutom Södertälje har ett speciellt rykte om sig gör att det finns en känsla av att det fiktiva skulle kunna hända på riktigt här, säger Märta.

Sedan barnsben har Märta varit kreativ, både skrivit och målat. Efter grundskolan utbildade hon sig till journalist och satte sikte på arbete inom antingen bok- eller tidningsbranschen. Till slut hamnade Märta på tjänsten som kommunikatör på Scania. Innan dess hann hon bland annat med att studera på Poppius, frilansa och plugga kreativt skrivande.

Författardrömmen har med andra ord alltid funnits där, men livet som tvåbarnsmamma och heltidsjobb gav lite utrymme till skrivandet. Tills Märta tog beslutet att det var nu eller aldrig.

– Det krävs ren envishet för att slutföra en bok. Jag har prioriterat bort slötittande på tv och planlöst surfande på nätet. Min första bok bygger inte på mitt första manus någonsin om vi säger så. Det finns en massa varianter jag gav upp på efter trettio sidor. Författandet är en process! Det krävs misslyckanden för att kunna skapa kreativt och en vilja för att komma i mål, säger Märta och tillägger; vill man, så gör man.

Samma beslutsamhet fick henne att starta eget bokförlag. Det innebär mer kreativ frihet i författandet, samtidigt som processen är långt ifrån klar fastän manuset är det. Då tar istället nästa del vid med beslut om tryck, distribution, marknadsföring, illustration och så vidare.

– Jag och min man startade bokförlaget för jag tröttnade på att vänta på svar. I slutändan är det en själv som författare som alltid har yttersta ansvaret för sin egen bok, oberoende förlag. Då kan jag lika bra ha ansvar för hela processen.

Fastän böckerna är delar i en kronologisk serie går var och en även att läsa som fristående del förklarar Märta, och avslöjar att ytterligare en fjärde deckare i serien är på väg.

Vad är det som lockar med deckar-genren?

– Jag har alltid gillat gåtor. Från att lösa mysterier i Kalle Anka-tidningarna som liten till att läsa klassiska deckare som Agatha Christie i vuxen ålder. Det är ett bra format att beskriva samhället i, och så är jag intresserad av relationer mellan människor.

Fakta: Märta Holmerin

Ålder: 38.

Familj: Man och två döttrar.

Gör: Jobbar som kommunikatör på Scania, författar och driver eget bokförlag.

Böcker: Deckarserien om Alex & Julia ”Aldrig vid din sida” (2013), ”Alltid i din skugga” (2014) och nysläppta ”Bortom Dig” (2016). Rekommenderas från 15 år och uppåt.