Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykvarnsbor stöder tanken på Almnäs som motorcenter

Vi har nu på olika platser hållit en handfull möten där Nykvarnsbor i bikupor samtalat om hur man vill ha det framtida Nykvarn. En framtidsidé som kommit upp och diskuterats på så gott som alla möten är ett motorstadion i Nykvarn. Detta är naturligtvis väldigt uppmuntrande eftersom Nykvarnspartiet har detta i sitt partiprogram och har brunnit för detta i många år.

Visst skulle det vara fantastiskt att ha Sveriges nationalarena för motorsport i Nykvarn! Men motorsporten skulle bara kunna belägga en bana med aktiviteter under några få dagar om året, huvuddelen av tiden måste anläggningen utnyttjas av annan verksamhet. Så vid sidan om att vara ett motorsportcenter för banracing – för bilar, motorcyklar, gocart, rallycross, motocross med mera – skulle anläggningen dessutom vara ett centrum för fordonsutveckling.

Jag vill här beskriva hur vi kan medverka till att behålla och stärka regionens stora kompetens inom fordonsområdet. Infrastrukturen i Sverige ger förutsättningar för hög levnadsstandard genom att effektivt transportera människor och varor på våra vägar. Därför vill regeringen satsa 28 miljarder på Förbifart Stockholm.

Miljön kräver att vi utvecklar nya energieffektiva system som bygger på förnyelsebara energikällor. Om vi löser dessa frågor är vi närmare ett långsiktigt hållbart samhälle, inte bara för att vi därmed sparar på ändliga resurser utan också för att vi då får uthålliga

arbetstillfällen.

Scania, Volvo och Saab arbetar i dag med dessa miljöfrågor, helt enkelt för att de har en stor affärsmässig utvecklingspotential. Om vi löser dem ger det oss förutsättningar att, i hård internationell konkurrens, hävda oss och behålla viktiga arbetstillfällen i landet. Vi kan i dag inte konkurrera med pris utan bör i stället fokusera på miljöprestanda i världsklass.

Denna industrigrens betydelse för Sverige och för oss i Södertäljeregionen är uppenbar.

En av våra viktigaste uppgifter är att stödja forskning, utveckling och att skapa förutsättningar för ett kunskapskluster. Vi bör utnyttja det faktum att Kungliga tekniska högskolan har institutioner för farkost- och förbränningsmotorteknik och behöver testmöjligheter. Liksom branschens företag:

• Scania har många civilingenjörer från bland annat KTH i olika roller. Detta utgör en naturlig grund för ytterligare samverkan med KTH och andra högskolor för att utföra tester, forska och skriva avhandlingar.

• AVL, ett företag som bland annat äger och driver före detta GM Powertrain i Södertälje, är världsledande på motor- och drivlineutveckling samt intresserade av en möjlighet att utföra tester nära sin verksamhet.

• Öhlins, världsledande på högkval-itativa stötdämpare behöver testa sina produkter och då företagets utveckling ligger i Upplands Väsby så har de intresse för att utföra tester i närheten.

• Små och medelstora företag inom motorbranschen finns i närområdet. Rototest är världsledande inom bromsbänksutrustning, Trendab i Nykvarn, Ultramotors Södertälje, Trucker i Nykvarn – listan kan göras lång på företag inom detta område.

• Bilindustrin behöver demonstrera och testa bilar. Bara i Södertälje finns Porsche samt Volkswagengruppen med sina varumärken. De behöver tillgång till ett motorcenter för demonstration och lansering av nya bilmodeller.

Dessutom skulle förarutbildningar för poliser, brandmän och andra yrkeschaufförer kunna göras på en testbana i motorcentret.

Almnäsområdet ligger bara 30 minuter från Stockholm och erbjuder med sitt läge en unik plats för hela länet och kan bli en sydlig pol till den gynnsamma utveckling vi sett norr om Stockholm. Järnväg går rakt genom området, denna skulle kunna utnyttjas för miljövänliga transporter. Motorvägen E20 ligger i anslutning till området där utbildningslokaler, matsalar, förläggningar, verkstäder och vägar finns.

Vi har en unik möjlighet att åstadkomma en kompetensskapande arena som skulle stärka regionens konkurrenskraft. Om ett ”Miljömotorcenter” skapas, ger det nya arbetstillfällen genom att dra till sig annan fordonsanknuten verksamhet som verkstäder, gymnasial utbildning och handel.

Yrkesutbildning är i dag i fokus, varför inte förlägga utbildning av verkstadsmekaniker, bilplåtslagare och lackerare hit. Detta projekt skulle göra det möjligt att gå från vision till verklighet. Vi kan här bygga en arena, en miljö där industri, näringsliv och högskolor möts i symbios. Sådana projekt har tidigare funnits men kanske inte med denna naturliga potential i botten.

Nykvarns kommun har redan dragit sitt strå till stacken genom att i fördjupningen av översiktsplanen för Almnäsområdet ge direktivet att området utreds med avseende på industri, handel och eventuell vindkraft.

Nykvarnspartiet

Jan Brolund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel