Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykvarnbo siktar högt i New York

Hans egna film vann nyligen pris på Los Angeles filmfestival och i dagarna syns han i den amerikanska tv-serien Nurse Jackie. På andra sidan Atlanten förverkligar Johan Matton från Nykvarn sina skådespelardrömmar.

Annons

Han hamnade i USA för att han ville utvecklas som skådespelare. I två år studerade han skådespeleri i New York. Och där blev han kvar. I sju år har han haft sin bas i the Big Apple.

– Det är här finns mest jobb, säger han men berättar att han återvänder hem till Sverige, och uppväxtorten Nykvarn med jämna mellanrum – både för att träffa familjen och för att göra  roller i svenska produktioner.

I förra årets Melodifestival medverkade han i sketcher tillsammans med Nour El Refai och Anders Jansson. I augusti hade den prisbelönade kortfilmen Indigo, där han spelade mot Cecilia Forss, skandinavisk premiär.

– Jag försöker att åka till Sverige två gånger per år – över jul och minst en månad under sommaren, den är underbar i Sverige.

I dagarna vann ”Till we Meet Again”, som Johan både skrivit och gör en av huvudrollerna i, pris på Los Angeles Independent Film Festival Awards.

Inspiration till filmen hämtade han från det egna livet, men han är noga med att poängtera att varken handlingen eller karaktärerna speglar verkligheten.

– Filmen handlar om ett New York-par som åker till Thailand för att rädda sitt förhållande. Filmen börjar när det ganska dåligt mellan dem. Under resan skiljs de åt och man får följas bådas, resor som är helt olika. Min karaktär, Erik, har svårt att vara ensam. Han är osocial och har svårt att ta sig fram på egen hand och saknar flickvännen. Filmen visar att trots att man är i paradiset kan man känna extrem ensamhet, berättar Johan.

Filmen är på så kallad Festivalrun under 2015 kommer visas på filmfestivaler under året.

Förhoppningen är att få ha världspremiär (på filmfestivalen i Los Angeles visades filmen bara för en jury) på någon av de strora filmfestivalerna.

– Vi hoppas på att få ha världspremiär på någon av de större filmfestivalerna – Toronto, Berlin, eller Göteborg som också är ganska stor. Det gäller bara att våga ha is i magen och vänta in besked.

Just nu skriver han på en ny långfilm. Han har även en liten roll i den amerikanska tv-serien Nurse Jackie vars sjunde säsong hade premiär den 12 april.

– Och så går jag på auditions varje vecka. Det kan hända över en natt att man bokar något. Man går på auditions för alla tv-serier som skulle kunna vara rätt för en. Till exempel Girls och Homeland – serier som spelas in i New York, säger Johan och tillägger med ett skratt:

– Vi brukar säga att auditionperioden är jobbet. När man väl bokat något kan man slappna av.

Annons