Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykvarn ser risker för flyktingboendena

Trots att bevakningen av Nykvarns flyktingboenden är god tycker omsorgschef Mahria Persson Lövkvist att verkligheten nu "kommit väldigt nära".– Vi kan ändå behöva öka säkerheten, säger hon.

Bränderna på asylboenden landet runt får stora konsekvenser – och nu har verkligheten kommit väldigt nära, konstaterar Mahria Persson Lövkvist, vård- och omsorgschef i Nykvarn.

– Det som hände i Södertälje är fruktansvärt. Vi försöker tänka på säkerheten här så långt det är möjligt, säger hon.

Det betyder bevakning av eventuella nya boenden och, på boenden som redan är i gång, väktare vid behov och dubbelbemanning så långt det är möjligt.

I Nykvarn finns tre boenden för ensamkommande flyktingbarn. Ytterligare tre planeras. På två platser ska paviljonger ställas upp.

– När de byggnaderna står på plats har vi en risksituation, helt klart. Där tänker vi oss väktare, säger Mahria Persson Lövkvist.

Avtalet med Migrationsverket säger att Nykvarn ska ta emot nio flyktingbarn i år, men den exceptionella situationen göra att kommunen har tagit emot ett 50-tal.

Migrationsverket vill få till ett nytt avtal från årsskiftet. Så blir det dock inte.

– Tidigast i april kan vi fatta beslut. Men i praktiken gör det ingen skillnad. Nu är det behovet som styr över hur många vi tar emot.

Nu är Mahria Persson Lövkvist på jakt efter en integrationschef och personal till den nya flyktingenheten.