Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykvarn borde satsa 90 miljoner på husen

Flera av kommunens fastigheter är i stort behov av underhåll. Totalt skulle Nykvarn behöva satsa över 90 miljoner kronor de närmaste 30 åren.

En konsult har gått igenom skicket på 43 fastigheter som ägs av Nykvarns kommun.

Det visar sig att kommunen borde satsa mellan tre och fyra miljoner kronor extra per år de närmaste 30 åren på sina fastigheter – 33,6 miljoner de närmaste tio åren och därefter ytterligare 59,8 miljoner.

– Uppgifterna pekar på att vi borde fördubbla den peng vi har i dag. Sedan är det en politisk fråga vad man kan avsätta, säger samhällsbyggnadschef Bengt Andersson.

Nu finns tre fyra miljoner per år. De går i huvudsak till reparationer, till exempel på grund av skadegörelse. Lika mycket till skulle behövas.

– Dagens pengar räcker inte till strukturerat underhåll.

Att vänta för länge med nödvändiga åtgärder gör att de blir än dyrare.

– Det är som jag ser det som samhällsbyggnadschef, säger Bengt Andersson.

Större omedelbara underhållsbehov, på mer än en halv miljon kronor de närmaste två åren, finns på Lillhaga förskola, Lugnets äldreboende, Turingeskolan och en villa vid Winklerska förskolan.

På några års sikt ser konsulten större behov även på övriga skolor, förskolorna Tallbacken och Winklerska, Turingehallen och Taxinge slott.