Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykvarn behöver Socialsekreterare

Det finns för få socialsekreterare. Och de som finns tvingas ägna sig åt fel typ av arbetsuppgifter.
Det är två slutsatser i den granskning som genomförts i Nykvarns kommun.

Revisionsfirman Pricewaterhouse Coopers har en hel del invändningar mot hur vård- och omsorgsverksamheten bedrivs i Nykvarn. Man konstaterar att socialsekreterarna är för få och överbelastade och dessutom tvingas utföra många rent administrativa arbetsuppgifter.

– Detta känner vi till. Socialsekreterarna är ett jättebra gäng som jobbar bra ihop, men de är för få, säger Jan Linderhielm (NP), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Finns det pengar för att anställa fler?– Det måste finnas. Det handlar om att se över hela kommunens ekonomi och omprioritera.

I dag finns fem tjänster men denna vecka förstärks enheten med en person som ska arbeta med familjehemsplaceringar. Inom några veckor börjar dessutom en andra boendestödjare som ska hjälpa missbrukare och familjer som har det svårt.

I granskningsrapporten riktas också kritik mot att hela vård- och omsorgsnämnden fattar beslut i individärenden eftersom antalet personer som får insyn i känsliga personliga förhållanden då blir stort.

Jan Linderhielm håller med om kritiken.

– Det ska vi åtgärda omgående genom att inrätta ett utskott som beslutar i individärenden. Då blir systemet enklare och mer rättssäkert, säger han.

Rapporten

Pricewaterhouse Coopers konstaterar bland annat att:• det finns otydligheter mellan politiker och tjänstemän.

• socialsekreterarna är för få och deras arbetssituation ger inte utrymme för öppenvård på hemmaplan.

• avsaknaden av rutiner och arbetsmetoder gör att

arbetet tar onödigt lång tid.

• missbruk förekommer i många ärenden, men specialistkompetens saknas hos personalen.

• någon ramupphandling av HVB-hem aldrig har gjorts.

• hela vård- och omsorgsnämnden fattar beslut i

individärenden, vilket är olämpligt eftersom så många då får insyn i känsliga frågor.