Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykvarn behöver en återvinningscentral nu

När kommunstyrelsen den 30 oktober 2018 beslutade om att föreslå kommunfullmäktige att uppdra åt samhällsbyggnadsavdelningen att bygga och driva en återvinningscentral på ”Solfångartomten” i anslutning till gamla panncentralen, kände vi att äntligen är ett av våra önskemål från valprogrammet på väg att gå i uppfyllelse.

Anmäl text- och faktafel

Men säg den glädje som varar beständigt. Vid efterföljande kommunfullmäktigesammanträde var det vår förhoppning att fullmäktige skulle fastställa kommunstyrelsens beslut. Tyvärr slutade ärendet i en återremiss, där förvaltningen fick i uppdrag att göra en fördjupad ekonomisk beräkning och väga den mot andra investeringsbehov samt utreda säkerhetsfrågan och miljökonsekvenser.

Av den anledningen är det förvånande att Moderaterna redan nu går ut och säger nej till en lokal återvinningscentral, innan vi sett svaret på fullmäktiges återremiss.

Förvisso har Nykvarns kommun i dagsläget en förhållandevis hög avfallstaxa, men enligt beräkningar som vi fått fram skulle en uppbyggnad av en återvinningscentral kunna rymmas inom nuvarande taxa.

I vision 2035 som enhälligt antagits av kommunfullmäktige finner vi följande stolta devis: Kom närmare! Denna borde rimligtvis även gälla en återvinningscentral. Den föreslagna platsen för en lokal sådan är bevisligen betydligt närmare än både Moraberg och Tveta.

Från Nykvarnscenterns sida har vi ambitionen att som kommun bli bättre vad gäller miljöfrågor, men också nå en betydligt bättre miljörankning jämfört med övriga svenska kommuner.

Av bilden i artikeln i LT kan man få uppfattningen att det rör om en soptipp. Så är givetvis inte fallet. En återvinningscentral är inget annat än en ”rangerbangård”, där olika sorters avfall läggs i containrar. Själva återvinningen sker hos entreprenörer som tar hand om avfallet.

Det är av den anledningen högst förvånande att även Socialdemokraterna motsätter sig en lokal återvinningscentral.

Det är bara två veckor sedan de partier (Nykvarnspartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna) som deltog vid Klimatmanifestationen var rörande överens om att det var önskvärt att om möjligt minska biltransporterna.

Det är av den anledningen högst förvånande att även Socialdemokraterna motsätter sig en lokal återvinningscentral. Fakta är att våra kommuninvånare varje år gör cirka 16 000 resor – och Nykvarnsföretagen ytterligare några tusen resor – till återvinningscentralerna i Södertälje, vilket inalles blir över 50 000 mil.

Läs även: Stor oenighet om återvinningscentral i Nykvarn – fortfarande inget beslut: ”Vi behöver prioritera”

Av årsredovisningen för 2018 framgår att sophämtningen får höga betyg, medan tillgängligheten till återvinningscentral når nationell bottennotering. Man föreslår vidare att för att ändra siffrorna gällande tillgång till återvinningscentral finns sannolikt bara en lösning – att bygga en central inom kommungränsen.

Alltså, sammantaget: Vill vi som kommun visa att vi menar allvar med att främja miljöförbättrande åtgärder och följa intentionerna i vårt nyligen antagna miljöprogram finns bara en väg i den här frågan. Säg ja till en lokal återvinningscentral.

Nykvarnscenterns fullmäktigegrupp

Lennart Ygstedt (C)

Kerstin Eriksson (C)

Johan Grenfeldt (C)

Ola Berglund (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel