Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nygårds: ”Ingen mår bra när det går dåligt”

Per Nygårds kände hur bensinen började ta slut, precis som glädjen. Det var dags att sluta. Här berättar SSK:s avgående sportchef om en omänsklig arbetsbörda, värvningar och hur SSK ska komma tillbaka.

Per Nygårds blir tyst, lutar sig fram i stolen med ett finger framför ansiktet och konstaterar med eftertryck:

– Under de här fyra åren hände det aldrig att jag kunde åka bort och göra något med familjen utan att ha missade samtal eller sms när jag kom hem. Inte en enda gång.

SSK:s avgående sportchef har varit med om mycket under åren som sportchef. Nu blir han snart tränare för J18-laget.

Varför slutar du?

– Jag tycker om jobbet och är i grunden en glad, pigg och positiv människa. Jag vill försöka vara det. Men jag har känt mig trött och neggig och inte haft den rätta energin. Just det här med att hela tiden känna att något måste göras, man har alltid jour. Jag måste få göra något annat.

Per Nygårds beskriver sportchefsrollen som mycket krävande.

– Som tränare kan du återhämta dig mellan säsonger och samla energi. Som sportchef ska du fixa med allt från att hämta spelare i bil och boka flygbiljetter, till att prata med olika scouter och spelare. Det är bara gasa och det fortsätter hela tiden. Det finns inget avbrott för en sportchef. Det är helt otroligt hur mycket det är att göra. Man måste alltid vara redo och påkopplad, säger han och skakar på huvudet.

Kan sportchefsrollen gå ut över familjen?

– Absolut. Även när man är hemma tänker man på jobbet, säger Per Nygårds som vill framhålla sin förstående sambo Carina.

Han berättar att det var påfrestande när det blåste som hårdast den gångna säsongen. Trots ett upphaussat lag floppade SSK.

Var du nära att bli utbränd?

– Njaae ... Ja i vintras var det ju mycket att göra och det var svårt att slappna av. Det blev en muskelanspänning och man blev trött snabbare men samtidigt skulle man leta nya spelare. Det finns nog ingen som mår bra när det går dåligt.

Vad gick fel då?

– Jag tror att vi trodde att det skulle gå bra bara för att det gick bra året innan. Innan vi fattade att, fan det är ju krig i matcherna, så var vi lite sargade och fick svårt att spela ut. Det blev negativt och tungt att vända på det.

Per Nygårds efterlyser avlastning till sportchefsrollen.

– Jag läste att 12 eller 13 sportchefer har slutat. Det måste vara något organisatoriskt problem. Det finns exempelvis tre tränare och målvaktstränare, men bara en sportchef.

Vilken värvning är du mest nöjd med?

– (Lång tystnad) Det är en svår fråga, många har varit bra. Men Andreas Hjelm är en som jag värvade från bussen på väg från Ö-vik då han spelade i Norge. Pastrnak (David) en annan. Han har haft en fantastisk utveckling och rankas som en av de 25 bästa talangerna i världen. Ziga Jeglic är ännu än. Men den största talangen jag haft i SSK överhuvudtaget är Anze Kopitar. En fantastisk hockeyspelare som kan allt.

Per Nygårds brinner för SSK. Han berättar om en match där man slog Djurgården i ett kokande AXA Sports Center och hur han nästan kunde ta på fansens glädje.

– Det finns så stora förväntningar och man vill så fruktansvärt gärna lyckas med SSK, att få göra folk här glada och uppleva hur hela staden nästan lever upp.

Per Nygårds berättar att han gärna ser ”en positiv artikel”.

Kommer du sakna oss i media?

– Haha, det ska bli jävligt skönt att slippa er! Nej, det är i huvudsak positivt. Men medias påverkan på människan är mycket större än man tror. Sedan kan bli jobbigt ibland när det blir fel och man själv framstår som en idiot.

Du gjorde det nästan till en grej att dementera spelaraffärer när LT ringde bara för att 30 minuter senare gå ut med ett pressmeddelande att allt var klart?

– Vi framstår ju som idioter om vi inte släpper ut saker först, då kommer folk undra, vad fan, kan Länstidningen vara före er själva. Då blir det inte bra.

Per Nygårds är en dokumenterat skicklig juniortränare och har bland annat varit med om att ta fram storspelare som Carl Hagelin.

– Det ska bli roligt att få jobba med och utveckla unga spelare. Jag tror att det rätt väg att gå för SSK i framtiden, förhoppningsvis kan kanske fem spelare från mitt kommande lag bli elitspelare. Det ser jag som klart möjligt, säger Per Nygårds.

– Det vore också trevligt om ni kunde framhålla alla de personer som jobbar nästan gratis för SSK, som materialarna. De är ovärderliga och nästan jämt på plats men hamnar aldrig i rampljuset.