Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nygamle Assyriska-backen vill etablera sig

Ett inhopp i dag, inte mer. Säsongen 2016 väntar sig Gustav Jarl, 20, betydligt mer av. Assyriskas nygamle högerback vill etablera sig på seniornivå.

Han inleder försäsongen på bänken, när Assyriska premiärspelar hemma mot Vasalund på lördagen. Men 20-årige högerbacken Gustav Jarl hoppas bli ett stående inslag i Assyriskas backlinje när superettan väl rullar i gång.

– Speltid och utveckling.

Nyförvärvet från Helsingborg är kort och koncis med sina förväntningar inför 2016.

Han fick ju smak för superettan under hösten, då han för andra året i rad var utlånad från Helsingborg.

Men till skillnad från sejouren i Assyriska 2014 spelade han under Özcan Melkemichel och Ivan Ristic i AFC United alla sina 13 matcher från start.

– Det var perfekt. Första gången jag var ordinarie i seniorfotboll. Jag hade ett par riktigt bra månader med två tränare som både trodde på mig och gav mig stort förtroende. Jag utvecklades nog mer på de tre månaderna än vad jag gjort de senaste åren, säger Gustav Jarl, och tillägger:

– De andra åren har jag inte spelat så mycket, och då har jag känt att jag stått ganska still.

Högerbacken kom upp genom Helsingborgs IF:s ungdomssystem. Från 2013 tillhörde han A-truppen, men lyckades aldrig riktigt hävda sig i konkurrensen.

– Jag anser fortfarande att jag fotbollsmässigt hade det, men mentalt var jag inte där. Jag skulle försökt komma loss tidigare och börjat om. Det blev ett par fotbollsmässigt ganska bortkastade år, säger han.

Jarl har däremot redan imponerat på nye Assyriska-tränaren Tor-Arne Fredheim, som säger att högerbacken är en av spelarna som sett bäst ut på träningarna.

– Det är en som precis har börjat få spela. Han har en höst i superettan nu. Det är sådana spelare som är spännande och som snabbt kan utvecklas. Tim (Söderström) och Gustav hoppas man ju ska kunna explodera under säsongen och utvecklas. Och på så sätt ska hela laget utvecklas, säger tränaren.

Men mot Vasalund blir det alltså som mest ett inhopp. I stället startar två provspelare på ytterbackarna. Till vänster Calle Svensson, i GAIS 2015, och till höger Simon Strand, som kommer från Huddinge.

Till vänster på mittfältet får yttern Dijan Vukojevic – en 20-åring med ett förflutet i Jönköpings Södra – chansen.

Och centralt startar en provspelare som anslöt på fredagen: japanske 22-åringen Noboru Shimura. En multikompetent högerback, som kan spela i hela backlinjen och på defensivt mittfält. Funktionell, på lagerbäckska. Han kommer från spel i FK Mornar i den montenegrinska förstaligan, där Shimura gjorde sin första säsong i Europa.

– Att bedöma testspelarna. Det är viktigt, säger Fredheim om matchen.

– Ytterbackarna tittar jag hur de är en mot en, försvarsmässigt, och positionsspelet. Men också i uppspelsfasen, anfallsmässigt. Shimura kommer jag att titta på hur han rör sig och hur han kompletterar Holster.

Just den pusselbiten är viktig för lagbygget.

– Vi behöver två mittfältare, men vi måste hitta den som passar med Holster först innan vi kan ta in någon annan. Och vi har inte hittat den riktigt än. Vi behöver en kvick, bra presspelare. Defensivt. Som kan balansera. Men också en som kan trycka upp i djupled när Holster hämtar boll. En hårt jobbande spelare, förklarar Fredheim.

Så startar Assyriska

4-4-2 (från höger): Adrian Engdahl – Simon Strand, David Durmaz, Linus Malmborg, Calle Svensson – Kenny Pavey, Fredrik Holster, Noboru Shimura, Dijan Vukojevic – Mattias Genc, Tim Söderström.

På bänken: Ken Fagerberg, Robin Malmkvist, Gustav Jarl, Jousef Varli, Rani Haddad, Aziz Corr Nyang.