Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyförvärvet: ”Vinner vi inte är det ett misslyckat år”

Södertälje Kings har fyra raka SM-guld. Blir det inte ett femte i ordningen så är det stjärnnyförvävet Cameron Rundles fel. Åtminstone enligt pointguarden själv.

Amerikanen har precis gjort sitt första träningspass med Södertälje Kings. Mot en pelare i Täljehallen sitter han ned och masserar sina bara fötter.

– Jag var i affären här och skulle köpa skor, men de hade inte 46,5. Det var antingen 46 eller 47, så det är inte så sköna att spela i, säger Cameron Rundles efter tvåtimmarspasset.

28-åringen är värvad till Södertälje Kings just för att fylla ett par skor – guldmakaren och pointguarden Skyler Bowlins.

– 46,5 är kanske inte stort nog för att fylla dom, skrattar Rundles. Det är en stor utmaning, men om du är en idrottare – en vinnarskalle – så vill du ha en sådan utmaning. Nu måste jag ta tjuren vid hornen och visa alla i stad-en att jag är redo för detta.

Bowlins succé i Kings har inte gått honom förbi. Förra säsongen möttes de i Täljehallen, när Kings förlorade mot Rundles ungerska klubb Falco KC.

– Jag såg honom redan när han var i Tyskland. Att spela mot honom var tufft eftersom han var en spelare som var solid i det mesta. Jag tror inte att han gjorde något riktigt, riktigt, riktigt bra. Men han hade inga svagheter. Har man som coach en sådan spelare så måste man älska honom.

Cameron Rundles växte upp i Minneapolis som yngst av tio barn. Basket har han spel-at så länge han minns. Det är genom basketen han fått uppleva länder som Lettland, Ukraina och Ungern. Det är genom basketen han träffat sin fru.

Nu har basketen tagit honom till Södertälje Kings – laget som vunnit fyra raka SM-guld.

– Dino Butorac, som spelat här, berättade om coachen, om kemin i laget, hur organiserade de var och att de vunnit fyra år i rad. Spelar man basket så är det en sådan här klubb man vill vara i, säger Cameron Rundles som är i Kings för att ta sitt första ligaguld på professionell nivå.

– Jag har ett silver och ett brons. Det är därför jag är här. Vinner vi inte, så är det ett misslyckat år. Det betyd-er att det är mitt fel. Jag menar, om de vinner fyra år i rad och misslyckas när jag kommer? Då är det på mig. De säger att det inte är någon press på mig, men jag är pointguard och ska leda det här laget. Vi måste vinna.

Basketspelare är inte kända för att hålla igen med high-fives, men Rundles tar det till en ny nivå under Kings första träningspass för säsongen. Ständigt är han framme och peppar sina lagkamrater.

– Vedran (Bosnic) kommer antagligen vara den bästa coachen jag spelat för på länge, men ute på plan är det jag som ska vara ledaren. Det är mig spelarna ska se till. De är vinnare, och för att för-tjäna respekt från vinnare måste du ha en vinnar-mentalitet. Det är så du beskriver mig som spelare, jag är en ledare och en vinnare. Inget mer, inget mindre.

Lagkamrat med Butorac

Namn: Cameron Rundles.

Ålder: 28.

Kommer från: Minneapolis, USA.

Position: Pointguard.

Längd: 188 centimeter.

Tidigare klubbar: Jelson Homes DMU Leicester Riders (2011–2012), BK Jekabpils (2013–2014), SK Cherkasy Monkeys (2014–2015), Falco KC Szombathely (2015/2016).

College: Wofford, South Carolina.

Snittpoäng i fjol: Ungerska ligan, 12 poäng per match, 3.47 assist per match, 3.73 returer per match.

Europe Cup, 13.17 poäng per match, 3.33 assist per match, 2.33 returer per match.