Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye ÖB refererar till Södertälje i jobbet

I går offentliggjordes att Södertäljebon Micael Bydén blir Försvarsmaktens nye överbefälhavare. Kvällen innan fick han ett telefonsamtal:– Jag blev väldigt glad och överraskad, säger Micael Bydén.

Annons
Micael Bydén väntade med att packa upp alla blommor tills hans fru Anita Carlman kommit hem för att hon är bättre på att skära till dem så att de står sig länge.

Pappa! utbrister dotter Lovisa, 22 år, när hon kommer hem, ger honom en kram och frågar: Har du haft en bra dag?

– Jag är fortfarande i min bubbla. Halv nio lämnade jag mitt kontor. Sedan har det gått i ett, förberedelser, presskonferens... säger Micael Bydén, tittar på sin mobil och fortsätter: Det är är så många, det är helt sjukt.

Han har fått hundratals sms och mejl han inte har hunnit läsa. Telefonen ringer hela tiden och i köket väntar flera blomsterbuketter.

Kvällen innan fick Micael Bydén telefonsamtalet som indikerade att han hade valts till ny överbefälhavare. Trots att han visste om att han var en av kandidaterna blev han förvånad.

När han tidigare hade fått frågan om han kunde tänka sig att bli ny överbefälhavare förstod han att han uppfyllde den kravprofil som regeringen har satt för tjänsten. Han funderade över om han själv tyckte att han kunde fylla det ansvaret som efterfrågades.

– Jag kom fram till att jag har det som krävs och därför har jag accepterat, säger Micael Bydén.

Han planerar att fortsätta bedriva arbetet som överbefälhavare på samma sätt som det tidigare har gjorts.

– Det vore förmätet av mig att säga att jag ska förändra något. Jag kommer fortsätta att driva på i samma riktning som ÖB gör i dag.

Micael Bydén har en bakgrund inom kustartilleriet. Efter en flygutbildning blev han stridspilot. Han har haft ett flertal chefsbefattningar och arbetat som attache i Washington DC, USA. Dessutom har han deltagit i insats i Afghanistan. De senaste sju åren har han tjänstgjort vid Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

– Jag är ju yrkesmässigt en produkt av 30 år i uniform och som officerare. Jag har inte ångrat en enda dag, säger Micael Bydén.

Det var när han tjänstgjorde i Luleå som han träffade sin blivande kärlek från Södertälje, Anita Carlman.

De blev förälskade och då Micael Bydén inte kunde flytta på sig lämnade Anita Carlman i stället sin hemstad för att tillfälligt bo i Norrland, där deras första son föddes. Efter sex år flyttade paret till Södertälje. Här föddes deras andra två barn.

Micael Bydén bär hela tiden med sig erfarenheter han får i Södertälje och använder sig av dem i jobbet.

– Södertälje är en speciell stad med variation av kulturer, olika länder och den typen av frågor. Och det är mycket vad det handlar om för oss. Mycket är kopplat till människors lika värde och Södertälje är väldigt speciellt där man kan hitta allt det där och se vad det ger. Ofta blir Södertälje en referens.

Under den hektiska dagen med presskonferens och intervjuer i går såg Micael Bydén fram emot att fira på kvällen med sin familj. När han kommit hem skålades det till lokal hämtmat.

– Det spelar ingen roll vilken känsla man räknar upp, alla har passerat i mig i dag; överraskning, stor glädje och respekt. Jag är fantastiskt glad över den här möjligheten, säger Micael Bydén.

Annons