Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända lärare kan ta snabbspår

Ett snabbspår för nyanlända lärare ska göra det möjligt att korta vägen till ett svenskt lärarjobb med flera år. Men det är ingen genväg där kvalitet kommer i andra hand, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

- Nej, kraven för lärarlegitimation är inte lägre för nyanlända än andra som ska bli lärare, säger Johansson vid en pressträff med företrädare för fack och arbetsgivare på lärarområdet, som varit med och lagt ut spåret.

I år finns det 420 platser tillgängliga inom satsningen och nästa år finns 720 platser. Grundkravet för den nyanlände som vill delta är examen som lärare eller förskollärare.

Flera universitet

Snabbspåret innebär att utbildning om det svenska skolsystemet och läroplanen, värdegrund, svenskstudier och praktik varvas och körs parallellt. En del av utbildningen kommer att ske på arabiska, eftersom många av de lärarutbildade som fått uppehållstillstånd väntas tala det.

- Man har inte de allmänna språkkraven redan vid antagningen utan när en person ska anställas. Då ska språkkraven vara uppfyllda, säger Soledad Grafeuille, utvecklingsledare på Arbetsförmedlingen.

Universiteten i Stockholm, Göteborg, Umeå, Linköping och Örebro deltar, liksom högskolan i Malmö.

Klart på ett år

Hittills har det kunnat ta upp till sju eller åtta år från utländsk lärarexamen till svensk legitimation eftersom kompletteringar, kurser och studier i svenska inte har kunnat varvas på det sätt som nu ska ske. I extremfallet ska det vara möjligt att klara det på ett år framöver.

- Vi räknar med att korta tiden väsentligt utan att sänka kvalitetskraven, säger Ylva Johansson men betonar att mycket hänger på hur snabbt den nyanlände lär sig svenska.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger att det finns 1 900 lärare med uppehållstillstånd redan.

- Får de vara med och bidra till samhället är det bra för dem och vi behöver dem i skolan, säger han och framhåller att skolorna som tar emot snabbspårslärarna för praktik också kommer att få ersättning för handledning.

Snabbspår

Snabbspår förhandlas fram i branscher där det råder brist på arbetskraft och syftet är också att ge fler nyanlända chanser till jobb.

Det är företrädare för fack och arbetsgivare som lägger snabbspåren, tillsammans med regeringen och myndigheter.

Hittills finns det snabbspår för styckare, slaktare, kockar, flera vårdyrken som kräver legitimation samt lärare och förskollärare.

Totalt är snabbspår klara, eller förhandlas, inom femton yrken.

Källa: Regeringen, Arbetsförmedlingen