Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyamko Sabuni bör ta lärdom av Bertil Ohlins tankegångar

Liberala idéer och ideal som grundval har sin plats i den svenska modellen. Detta manifesterades å det tydligaste vid årets regeringsbildning.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) ville inte sätta sig i en regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, därför att en sådan konstellation hade blivit beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Anmäl text- och faktafel

Den tidigare partiledaren Bertil Ohlin (FP) höll ett tal – Liberalismens århundrade – vid partiets jubileumsfest i Stockholms konserthus den 27 april 1950. Här ett citat från anförandet:

”Ordet borgerlig har aldrig tilltalat mig. Det kommer från samma period som begreppet arbetarblus och har en färg av förra seklets dammiga plyschsoffor, som föga passar i vår tid. Ett idéparti som vårt måste frigöra sig från sådana föreställningar, följa sin egen linje samt låta det aktuella politiska läget och de andra partiernas inställning bestämma arten av våra förbindelser med dem.”

Läs stycket en gång till. Det är alltså inte C.H. Hermansson (VPK) eller Tage Erlander (S) som har talat. Nej, det är Folkpartiets portalgestalt Bertil Ohlins ord.

Ohlin var partiordförande från 1944 till 1967. Han ledde Folkpartiet till betydande opinionsmässiga framgångar. Under hans ledarskap steg stödet för partiet till sin toppnotering 1952 med 24,4 procent. Därefter låg väljarstödet runt 20 procent fram till 1970-talet.

Jag karaktäriserar Ohlin som en socialliberal politiker. Han hade inte mycket till övers för det nationalistiska och populistiska idégodset, vilket kan utläsas av citatet ovan. Ohlin var trygg i sina värderingar med en tydlig ideologisk kompass för det liberala vägvalet. För övrigt en briljant ekonom, som förespråkade öppna gränser och frihandel mellan länder. Professorns läroböcker om utrikeshandel, penning- och finanspolitik blev klassiker hos universitet och högskolor.

Det finns två huvudströmningar inom liberalismen, dels en socialliberal falang, dels en konservativ dito. De konservativa partierna, M och KD, har inga dubier att ta regeringsmakten med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, som är ett parti med rötter i 1990-talets vit makt-rörelse och som fortfarande finns kvar i den högerpopulistiska myllan.

Nyamko Sabuni måste bekänna färg. Mot vilket håll styr hon kosan? Vilka partier vill hon sympatisera med och vara en del av?

Det är precis här Liberalernas kommande partiledare Nyamko Sabuni måste bekänna färg. Mot vilket håll styr hon kosan? Vilka partier vill hon sympatisera med och vara en del av?

Enligt uttalanden tycks det luta åt den konservativa sidan. Mångkultur är inte något att eftersträva kunde man läsa i tidningar. Och hon anammade helt frankt Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning och retorik. Att barn ska få återförenas med sina föräldrar kallar hon ”naiv” migrationspolitik. Låt mig anmäla tvivel: Januariavtalets vara eller icke vara, det är frågan.

Nyamko Sabuni bör ta lärdom av Ohlins resonemang och tankegångar att inte flirta med krafter längst ut på högerkanten.

I annat fall är det stor risk för Liberalerna att marschen inleds, på riktigt här och nu, längs splittringens väg.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel