Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya varningen: Höghastighetståg förbi Södertälje kan dröja 50 år

Under onsdagen presenterade Sverigeförhandlingen utbyggnadsstrategin för höghastighetsjärnvägen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Planen är att tågen ska kunna börja rulla 2035. Men i värsta fall kan det dröja mycket längre än så.

Sverigeförhandlingen som på regeringens uppdrag bland annat ska ta fram förslag till finansiering av de höghastighetståg som är tänkta att trafikera sträckan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö presenterade under onsdagen sin utbyggnadsstrategi. Förhoppningen är att tågen ska kunna börja rulla redan 2035. Det förutsätter dock att de båda sträckorna finansieras av statliga anslag samt lån i Riksgälden.

– För oss är det uppenbart att vi måste bygga båda sträckorna samtidigt och lösa finansieringen på annat sätt än med bara anslag. Går vi anslagsvägen kommer systemet att vara på plats tidigast år 2064. Med en lånefinansiering har vi banorna på plats cirka 2035, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Godner hoppfull om höghastighetståg

I sin presentation menade Sverigeförhandlingen att de två sträckorna mellan Stockholm och Göteborg respektive Stockholm och Malmö borde byggas samtidigt. De ansåg även att en kopplingspunkt borde byggas i Hässleholm På så vis skulle de fyra spåren söder om staden kunna utnyttjas mer effektivt då det skulle skapas mer plats för gods- och regionaltåg. De påpekade också att Trafikverket borde fortsätta att undersöka behovet av fler spår närmast storstäderna men även vara snabb med att genomföra planeringsarbetet för båda sträckningarna.

– Regionsförstoringseffekter uppstår först när regioner kopplas samman. Att bygga halva järnvägen betyder inte att man får halva nyttan, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Läs mer: Södertälje är med på tåget