Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya tränaren vill öppna dörrar för talangerna

Han är ex-talangen som aldrig nådde toppen. Nu ska Bosko Orovic försöka få ut det bästa av Syrianskas många unga spelare.– Är det något jag brinner för så är det att utveckla spelare, säger han.

Syrianska FC fortsätter att satsa ungt, med målet att förädla talanger till spelare som kan slussas vidare i karriären. Nemanja ”Mance” Miljanovic flyttade vidare och in har en ny huvudtränare kommit – Bosko Orovic, 43, senast i Göteborgsklubben Qviding.

Som spelare var han stortalangen som en gång rankades som en av Europas största talanger – men fyra korsbandsskador satte stopp för drömmarna.

De senaste åren har han utvecklat talanger i Qviding, och nu ska han göra det för Syrianska.

– Klart att det finns en nytta i att själv ha varit talangfull. Jag tycker att vi tränar på annorlunda sätt jämfört med många andra. Jag tror att mina träningar skiljer sig från mängden. Jag har ett annat synsätt än många andra, jag vill hela tiden få spelarna att tänka, det ska inte bara vara försvarsspel och anfallsspel, det ska vara mer detaljerat än så, säger Bosko Orovic.

Du har sagt att du inte tränade hårt nog som spelare – hur mycket av den erfarenheten tar du med dig som tränare?– En hel del. Jag läser sönder vilken spelare som helst som inte gör jobbet. Du kan ta vad som helst i livet, vad du än vill bli så krävs hårt arbete. Är du inte villig att lägga ner det så kan du lika gärna sluta, säger Bosko.

Är det någon i laget som fått en ny bild av det efter att du kom?– Det är säkert en hel del. Det är all-in på träningarna här. På planen ska det vara professionellt och alla ska göra sitt jobb. Jag hoppas att det har gett effekt. Det märker vi.

Syrianska har förutom de yngre spelarna, runt 20–21 år, även flera spelare som är något äldre, 24–26 år.

– Det är klart att det blir lite skillnad i att utveckla dem som är lite äldre, det blir andra detaljer som man kan lära ut till dem. Men de är mer inarbetade, säger Bosko.

– Men det är enormt inspirerande att jobba med att utveckla spelare. Och väldigt kul oavsett om de är yngre eller lite äldre. Det är jättekul, säger Bosko.

Han vill dock inte plocka ut några särskilda spelare i truppen som är större talanger än andra.

– Det finns definitivt anledning för storklubbar att titta hit. Vilket jag vet att de redan gör. Men jag vill oftast lyfta fram laget. Varje gång vi har agerat som ett lag så har vi varit svåra att knäcka, säger Bosko Orovic.

Hur är formen i Syrianska just nu?– Vi har varit lite tunga den senaste tiden, men tanken är att det ska släppa nu den här veckan. Vi är kanske inte riktigt i fas, men det är en vecka bort eller så. Så läget är bra, säger Bosko Orovic.