Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya sjöfyllerilagen – en onödig morallag

Det finns ett missnöje bland ägare till fritidsbåtar mot den nya lagen om båtfylleri vid 0,2 promille.

Denna lag har tillkommit utan sakliga grunder trots starka remissinstansers avrådan – polisen, kriminologer, kammarrätten med flera avstyrkte lagförslaget och anförde att den gamla lagen om båtfylleri vid 1,0 promille var tillräcklig. Ändå klubbades lagen igenom av en stark nykteristlobby och okunniga riksdagsledamöter som likställer en bil på en motorväg med en segelbåt på öppen fjärd.

Särskilt aktiva verkar Kustbevakningen ha varit med sina kommunikéer som ger sken av att ”sjöfylleriet” minskat efter lagens tillkomst, vilket inte är sant.

De är bara ute efter att få fler båtar och mer befogenheter, men till vilken kostnad?

Den nya lagen behövs inte för att öka sjösäkerheten, utan är en onödig morallag som krånglar till livet för besökare och boende i skärgården. Det pågår en omfattande debatt i skärgårdsnäringen och i båtbranschen. En ideell lobbygrupp som kallar sig Båtfolket har tagit fram en faktaspäckad vitbok i frågan. Där har man sakligt tittat på domar som rör båtfylleri.

Det är en skrämmande läsning. Nykterhetsfolket som utan att ha båt vill bestämma hur det ska vara på sjön, anser att det är samma sak som att köra bil. Kustbevakningen som uppenbarligen letar efter nya arbetsuppgifter, begär snabbare båtar och kräver mer befogenheter. Sedan går man ut på fredagskvällarna och patrullerar skärgården. Man kan tro att Sverige är i krig.

Det är en dyr organisation som borde slås ihop med Tullen och Sjöfartsverket till en anpassad och effektivare organisation.

Sverige är ensamt i världen med en så sträng alkohollagstiftning på sjön som riskerar att göra vanligt hederligt folk till kriminella om man lägger om sin förtöjning vid övernattning.

Sjöfyllerilagen är en ”morallag” och det minsta vi kan begära är att våra folkvalda stiftar lagar som vilar på saklig grund.

Järna

Sven-Erik Hult

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel