Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya riktlinjer ger kristna irakier nytt hopp

I december gick Migrationsverkets rättschef ut med nya riktlinjer för
asylsökande som tillhör etniska eller religiösa minoriteter.
Beslutet kan påverka kristna irakier som söker asyl i Sverige.

Kristna irakier från Bagdad är en minoritetsgrupp som har blivit allt mer utsatt i Irak den senaste tiden. Och det är bland annat på grund av minoriteters utsatthet som Migrationsverkets rättschef nyligen gjorde ett rättsligt ställningstagande, det vill säga gick ut med nya riktlinjer för Migrationsverkets handläggare.

– Vi har sett att flera ärenden har ändrats i domstolen. Det här är ett sätt att komma tillrätta med det, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

De nya riktlinjerna innebär att hot mot grupptillhörigheter, som till exempel kristna i Irak, kan få större betydelse när Migrationsverket tar beslut i ett asylärende.

Tidigare var asylsökande tvungna att ha starka individuella skäl för att få stanna.

George Yanko är jurist i Södertälje och jobbar med asylärenden. Han är positiv till Migrationsverkets nya ställningstagande.

– Det kommer att underlätta lite för kristna irakier att få stanna i Sverige. Det är ett steg i rätt riktning. Men vi hade hoppats på ett mer generöst ställningstagande, säger George Yanko.

I fredagens pappers-LT:  De nya riktlinjerna ger Maha och Ihab nytt hopp.