Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rekordresultat för kommunen

Det går bra nu. Både Södertälje kommun och dess bolag Telge AB redovisar rekordsiffror för 2015. Tillsammans gick de plus 548 miljoner år 2015.

Kommunen som är känd för att ha en av de största låneskulderna per invånare amorterar som aldrig förr. De tre senaste åren har 1,4 miljarder amorterats, och detta efter att både kommunen och Telge visar rekordsiffror.

Nettokoncernskulden per invånare är nu 170 000 kr, en minskning med cirka 7 000 per invånare under året.

– Det är glädjande och känns bra att kunna presentera en ekonomi i ordning. Bra för nutid, och för nästa generation, kommenterade kommunstyrelsens, och Telge AB:s ordförande Boel Godner (S) årsredovisningarna.

Det är främst kommunens bolag, Telge AB, som går bra. Koncernens resultat är 383 miljoner plus, ett rekordresultat, och detta trots att man inte gjort några större reavinster (utförsäljningar av fastigheter) 2015.

– Det går bra och har gjort det i flera år nu. Det är ingen överraskning, utvecklingen i stort sett samtliga bolag är gynnsam, sa Telges vd Stefan Hollmark.

Både Hollmark och Godner framhåller vikten av amortering. Inte bara för att sänka låneskulden och räntekostnaderna på gamla lån, utan också för att få bättre villkor för nya kortare lån.

Telge bostäder går 103 miljoner i vinst, 17 miljoner över budget och Telge fastigheter hela 107 miljoner plus (hela 61 miljoner över budget).

Annars är den stora kassakon Telge nät som gick 194 miljoner plus och Telge energi som gick 61 miljoner plus (åtta över budget).

När man tittar på siffrorna för kommunförvaltningens egen ekonomi ser man att resultatet är väldigt beroende av poster av engångskaraktär. Sammantaget redovisar nämnderna ett underskott på 46 miljoner.

Omsorgsnämnden har ett budgetunderskott på 13 miljoner, socialnämnden på 22 miljoner, äldreomsorgsnämnden 11 miljoner, utbildningsnämnden 12 miljoner.

Den stora avdelningen som drar in pengar, rent budgetmässigt, är kommunstyrelsekontoret som med de ”centrala posterna” gick 105 miljoner plus, men det är där alla de stora statsbidrag som kommit under året bokförts. Boel Godner:

– Att kommuner är beroende av statsbidrag är inget nytt. Men vi i Södertälje går trots allt plus för tredje året i rad, även om det inte ser ut så i alla nämnder. Hade vi fått generella statsbidrag kunde vi fördela och hantera detta i budgetarbetet. Nu kommer det pengar stötvis i riktade statsbidrag i stället, något vi kritiserat regeringar för, både den sittande och tidigare.

Telges resultat ska godkännas av bolagsstämman, och kommunens av fullmäktige senare i vår.