Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rekord i Scanias kvartalsrapport – men minskad efterfrågan på lastbilar i Europa

Med en nettoomsättning på rekordhöga 31,1 miljarder kronor ger Scania ännu ett styrkebesked i sin kvartalsrapport.

Annons

Scanias nettoomsättning första kvartalet i år var 31,1 miljarder kronor, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med samma period 2017. Rörelseresultatet steg med 8 procent till 3,3 miljarder kronor.

Orderingången på lastbilar ökade totalt under första kvartalet jämfört med samma period 2017, men minskade i Europa.

– Högre fordons- och servicevolymer bidrog positivt medan en mindre gynnsam marknadsmix, högre produktionskostnader för drift av dubbla produktprogram och fortsatta begränsningar i leverantörskedjan påverkade resultatet negativt, säger Henrik Henriksson, Scanias vd, i en kommentar till rapporten.

Mer läsning: Henriksson om nya rekordsiffrorna: ”Gänget på Scania gör en riktigt stark insats”

Mer läsning: Volkswagen möblerar om – Scania närmare börsnotering: ”Vi vill bli starkare i vissa delar av världen”

Även intäkterna för servicetjänster ligger på rekordnivå, 6,5 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med 11 procent jämfört med samma period 2017.

– Den stadiga tillväxten inom service är ett tydligt resultat av Scanias strategiska satsning på en vertikalt integrerad serviceaffär vilken innebär att vi på ett komplett sätt kan stötta våra kunders verksamhet. Bredden och flexibiliteten i erbjudandet av bland annat servicetjänster, digitala och uppkopplade tjänster, förartjänster, finansiering och försäkringar innebär att lösningar kan skräddarsys efter varje kunds behov med förbättrad lönsamhet som resultat, säger Henrik Henriksson i sin skriftliga kommentar.

Annons