Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya problem med Järnascen

Även elcentralen för Futurums scen är utdömd och behöver bytas. En sak är klar: Det kostar att göra scenen användbar igen.

I höstas berättade LT att lingångarna – lyftanordningarna för till exempel belysning och dekor – på Futurums scen är utdömda och belagda med nyttjandeförbud. Nu visar det sig dessutom att elcentralen som styr scenens ljus är uttjänt och måste bytas ut.

Att reparera lingångarna kostar över 100 000 kronor, att byta ut dem cirka en miljon. Till det ska läggas en ännu okänd summa för elen. Lappa och laga eller en storsatsning – det är ett val politikerna inte har gjort än. Under tiden används scenen inte.

– Någon konsert under våren blir inte av. Men till kulturnatten i höst har vi förhoppningsvis en lösning, säger Tomas Fagerstedt, utvecklingssamordnare på Södertälje kommun.

Susanne Bergström (S), vice ordförande för kommundelsnämnden, är inne på att insatserna måste göras i två etapper. En större ombyggnad av Futurum, Folkets hus i Järna centrum, kan påbörjas tidigast hösten 2017, tror hon.

– Problemet nu är att vi inte har någon lokal där vi kan ha konserter. Vissa insatser behöver göras tidigare, så att scenen kan användas.

Nämndordförande Hanna Klingborg (MP) är även inne på att organisationen behöver bli bättre.

– Ska vi lägga resurser på scenen ska vi också driva den på ett bra sätt, säger hon.