Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Nykvarns centrum kan påbörjas om ett år

 
Nykvarn får nytt centrum
Visa alla artiklar

– Kampanilen blir ett jättebra hus, snyggt och med bra bostäder och bra kontor.
Projektledaren Fredrik Brodin tvivlar inte på att elvavåningarshuset i Nykvarn blir verklighet.

Efter sommaren 2014 kan byggandet av Nykvarns nya centrum börja på allvar. Den bedömningen gör projektledaren Fredrik Brodin på Broadgate och Stendörren.

Nu när detaljplanen har antagits av kommunfullmäktige väntar man först på att den ska vinna laga kraft, alltså att tiden för överklagande ska gå ut. Sedan ska markarbeten, nya rörstråk, upphandlas och utföras, kanske med start i mars eller april.

– Vi räknar med att den fasen tar sex månader att genomföra. Om allt går väl kan vi börja bygga hus efter sommaren 2014, säger Fredrik Brodin.

Först ut blir en ny byggnad för vårdcentral och tandvård i hörnet Centrumvägen/Hökmossvägen. När den är klar kan dagens vårdcentral rivas för att göra plats för bostadshus och Kampanilen.

Fredrik Brodin tvivlar inte på att höghuset blir verklighet.

– Det vi har sagt att vi ska göra är det vi kommer att göra, säger han.

Samtidigt som detaljplanen klubbades godkändes också exploateringsavtalet mellan Nykvarns kommun och Fastighets AB Tenräj, som är den formella centrumägaren.

6 800 kvadratmeter allmän platsmark ska överföras till kommunen, men bolaget ska stå för kostnaderna för att göra marken i ordning. Bolaget ger därför kommunen ett exploateringsbidrag i två delar:

• en fast del på 16,6 miljoner kronor för ytskikt, möblering och utsmyckning.

• en rörlig del för markarbeten och 50 procent av priset på ledningsflytten.

Halva kostnaden för ledningsdragningen står kommunen för, eftersom det rör sig om en kostnad som kommunen annars skulle ha drabbats i framtiden.

Mathias Jonsson [email protected]