Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya misstankar i bidragshärvan

Nya misstankar riktas nu mot kyrkoordförande Halef Halef – misstankar om urkundsförfalskning av dokument som skickats in till arbetsförmedlingen från de föreningar som fått bidragsanställda.

Annons

– Misstankarna om urkundsförfalskning handlar om protokoll knutna till föreningarna som är aktuella i ärendet, protokoll som ingivits till arbetsförmedlingen. Det här är misstankar, sen får vi se om utredningsåtgärderna räcker till åtal eller inte, säger

kammaråklagare Eva Wintzell.

Sedan drygt två månader sitter kyrkoordförande Halef Halef häktad misstänkt för grovt bedrägeri i en härva som än så länge omfattar 21 personer som hörts som misstänkta.

Två av dem är arbetsförmedlare som stängts av från sina arbeten. Totalt elva har suttit häktade under utredningen, men i dag är det enbart Halef som sitter kvar i häkte. De misstänks alla i en härva där främst arbetsförmedlingen men även försäkringskassan lurats på 3,8 miljoner kronor. Värden för motsvarande belopp har frusits enligt så kallad kvarstadsbeslut av tingsrätten.

Minst två föreningar ska ha mottagit arbetslösa som bidragsanställda, men enligt åklagare finns alltså misstankar om grova bedrägerier. Att de anställdas löner fördelades på andra händer och att de anställda inte utförde något arbete.

Men Halef Halef bestrider anklagelserna och har begärt en omhäktningsförhandling som ska äga rum i dag.

Enligt åklagare Wintzell tros utredningen vara klar i början av sommaren.

– Vi hoppas och tror det. Då blir det också klart om och vad jag ska väcka åtal för, säger hon.

LT har sökt Halefs försvarare Henrik Olsson Lilja för en kommentar. Halef förnekar anklagelserna.