Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kyrkoherden i Hölö hoppas på samtal

Under trettondagen välkomnades Åsa Lindgren som ny kyrkoherde i Hölö-Mörkö församling under en högtidlig gudstjänst i Hölö kyrka.

Biskop Johan Dalman ledde högmässan och på plats fanns bland andra kontraktsprost Karin Karlberg, flera kyrkoherdar församlingsherdar diakoner och komministrar.

Men under onsdagens gudstjänst stod alltså Åsa Lindgren i centrum. Kylan bet och den snöklädda isen på Kyrksjön bildade ett vackert landskap.

– Jag var lite nervös, men det hör väl till, säger hon.

Som kyrkoherde kommer Åsa att ha det yttersta ansvaret för församlingen i samråd med kyrkorådet.

– Men att bli kyrkoherde var inte självklart utan något som mognade i och med att tjänsten utlystes, säger Åsa Lindgren.

Men hon har vetat länge att det var präst hon skulle bli.

– Jag har vetat det sedan tjugoårsåldern. Jag har alltid trivts i kyrkan och känt mig hemma.

Det doftar av stearin i kyrkorummet och Åsa ser onekligen hemma ut där hon rör sig upp för altargången.

– Som kyrkoherde kommer jag att arbeta mer med ekonomi och administration, men jag hoppas och tror att jag kommer att kunna få en bra balans mellan möten med människor och papprena på skrivbordet, säger hon.

Just att möta människor i alla åldrar, tycker Åsa är det bästa med att vara präst.

– Jag möter barn, ungdomar, vuxna och äldre i mitt arbete. Det mest utmanande är nog att möta människor i sorg.

På tal om sorg, hur bemöter du sorg och smärta i oroliga tider som nu?

– I mörkret så talar jag om hoppet och om att döden inte är slutet. Jag tror på evigt liv och det försöker jag att lyfta fram. När jag predikar strävar jag efter att vända frustrationen till engagemang och att vi konkretiserar det ledsamma till att göra det vi kan för utsatta människor. Jag försöker lyfta fram vikten av att vi finns där för varandra.

Hur hanterar du sorgen för egen del som du kommer i kontakt med i rollen som präst?

– Jag finner svar i bönen och i mina samtal med Gud, men jag ser också till att få lite återhämtning efter att jag har jobbat med något som varit tufft.

Får du svar?

– Ja jag får svar, jag blir vägledd i mina beslut och får veta åt vilket håll jag ska gå. Det kan handla om att jag får aha-upplevelser och att människor omkring mig får ingivelser att säga något till mig, som jag sedan tänker är ett budskap från Gud och att saker sker av hans vilja.

Du som präst känns så lugn och trygg, har du några dåliga sidor alls?

– Självklart har jag dåliga sidor som alla andra, jag är som folk är mest. Det här med prästroller i dag är väl ganska avdramatiserat?