Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya klimatregler slår mot växthus

Organisationen Krav inför nya klimatregler för växthus och fiske. Men det går för fort fram, menar Per Pettersson, vd på Hejsta växthus i Hölö.

Från och med januari i år ska 80 procent av den årliga energianvändningen i växthus vara förnyelsebar energi eller spillvärme. Växthusen får mellan ett och tre år på sig att ställa om. De nya reglerna ger ökade möjligheter för Krav att marknadsföra sina medlemmars mat som klimatcertifierad. Ett nytt Kravmärke införs för att markera förändringen.

För Per Pettersson, som just nu odlar kravmärkt sallad och kryddor i kruka, innebär omställningen från oljeuppvärmt växthus stora kostnader. Upptill tio miljoner räknar han med att få investera i fliseldning eller pelletsanläggning.

– Lite olja får man använda och förra året låg jag inom marginalen. Men i vinter gör jag ju inte det, säger han.

Han menar att Krav tidigare talat om 2013 som det år då klimatreglerna skulle börja gälla.

– Nu håller jag på att bygga ut. Hade jag vetat det här hade jag aldrig satt spaden i marken, säger han.

Han hoppas att Krav ska ge dispens ett par år.

– Jag kommer att driva frågan om respit. Det finns inga pengar nu, säger han.

Nya reglerna

Klimatreglerna gäller till en början växthus och fiske. Senast 2012 ska de omfatta alla kravmärkta produkter. Det nya kravmärket kommer att synas på förpackningarna under året. Förutom energikällor handlar klimatreglerna för växthus om bättre isolering. För fisket begränsar reglerna energiåtgången per kilo fångad fisk och styr fiskarna mot miljöanpassade bränslealternativ.