Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya jävsanklagelser i jätterättegången

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Jäv ogiltigförklarade den första gangsterrättegången. Nya jävsanklagelser upptog även första dagen av den nya rättegången som startade på torsdagen.

I går skulle den nya rättegången i det väldiga Södertäljemålet dra i gång igen efter att den första rättegången ogiltigförklarades på grund av en jävig nämndeman.

Men snart stod det klart att det inte skulle hinnas med någon rättegång, hela dagen upptogs av nya jävsanklagelser.

Två av de fyra nämndemännen i den nya domarbesättningen anklagas nämligen för att också vara jäviga.

Redan i onsdags skickade advokat Jan Karlsson, försvarare åt den mordåtalade 21-årige ”Torpeden”, in en jävsanklagelse till tingsrätten där han hävdade att de båda kvinnliga nämndemännen var jäviga.

Bakgrunden är att nämndemännen ska ha deltagit på nämndemannaföreningens möte i mars 2011. På mötet var polisens insatsledare mot Södertäljes grova organiserade brottslighet, Gunnar Appelgren, inbjuden för att tala om grov organiserad brottslighet.

Jan Karlsson menar att de båda nämndemännen därmed påverkats i sin syn på bland annat det så kallade Södertäljenätverkets existens. Detta höll övriga försvarsadvokater med om.

- Samma typ av information som fick hovrätten att anse att nämndemannen i det första målet var jävig gavs även vid nämndemannaföreningens möte, säger Jan Karlsson.

Nämndemännen själva anser sig inte vara jäviga, de anser att det som sades var allmängods som florerade i alla medier.

När sedan rättens två yrkesdomare, Lars Linde och Jan-Erik Oja, även de helt nya i målet, skulle avgöra jävsfrågan, uppstod nya jävsanklagelser. Jan Karlsson tyckte att främst Lars Linde, men även Oja, själva var jäviga i att besluta i jävsfrågan.

Orsaken var att en av nämndemännen sade att hon redan blivit godkänd av Linde som nämndeman innan hon tog på sig uppdraget.

- Därmed känns ju frågan avgjord på förhand, säger Jan Karlsson och fick medhåll av övriga försvarsadvokater i salen.

Men nu anslöt sig även målsägarbiträdena till försvarets uppfattning.

- Vi har inget annat intresse i det här än att få en rättegång som efteråt inte kan klandras, säger Claes Borgström, målsägarbiträde åt familjen Moussa.

Lagmannen Lars Linde beslutade då att ta en paus och kallade in lagmannen för Stockholms tingsrätt, Anders Eka, för att avgöra om han själv och kollegan Oja, var jäviga.

Efter en lång paus anlände Eka, bara för att konstatera att han och de övriga behövde tid på sig att diskutera saken till morgondagen.

- Klockan tio på fredag avger vi vårt beslut, säger Anders Eka.

Först då avgörs alltså om domarna Linde och Oja kan besluta i jävsanklagelsen mot de båda nämndemännen.