Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Elafskolan växer

Elafskolans andra läsår är inlett, men med en växande elevskara börjar lokalerna i den gamla badortsvillan Villa Bellevue i Södertälje redan att bli för trånga.

Dörren står öppen till det vita 1800-talshuset på kullen mellan stadshuset och Badparken. Eftersom ingen skylt får sättas upp på den k-märkta byggnaden är det inget som avslöjar att det huserar en skola där.

Väl inne i hallen står det dock klart när besökare möts av rader av barnskor och en rektorsexpedition. Direkt till höger bakom fönsterväggen sitter rektor Helmuth Lavicka och biträdande rektor Shabo Rhawi. Det fysiska avståndet in till dem är kort, något som föräldrarna gärna utnyttjar.

– Ibland kommer de raka vägen in till oss, berättar Shabo Rhawi.

Men det är så rektorerna vill ha det.

– Jag har sett nackdelarna med större skolor. Har man mindre skolor kan man arbeta bättre med barnen, säger Helmuth Lavicka.

Elafskolan, en friskola med assyrisk profil, startade för ett år sedan av friskoleföretaget Aprendere skolor, men mötte motstånd från kommunen.

– Det politiska klimatet var inte gynnsamt, men skolan klarar sig bra. Men det är inte kul att känna sig ifrågasatt, säger Helmuth Lavicka, själv tidigare S-politiker.

Vid start hade skolan 64 elever. Nu går ett 90-tal elever i förskoleklass till årskurs 7, men tillstånd finns för att bli en F-9-skola. Och nya lokaler eftersöks.

– Vår ambition är att bygga högstadium på en annan plats. Vi kan inte tänka oss att bli en gigantisk skola, utan vill fortsätta vara en familjär skola, säger Shabo Rhawi.

Inne i ett av klassrummen sitter förstaklassarna och väntar på att mattelektionen ska starta. Läraren Ashorina Kourie delar ut uppgifter. I en bänkgrupp sitter Ilana, Rafael, Basmin och Laura. De börjar genast skriva ut svaren på mattetalen.

– Jag gillar matte, säger Rafael.

Just matematik är ett av ämnena som Elafskolan satsar extra mycket på, liksom svenska, engelska och modersmålsundervisning.

– Vår vision är att göra eleverna tvåspråkiga. De ska behärska svenska språket till fullo, men också sitt modersmål, säger Helmuth Lavicka.

I december besökte Skolinspektionen Elafskolan, men hittade inget att anmärka på. Enligt Shabo Rhawi når skolan sina mål, trots att det kan vara tufft när eleverna befinner sig på olika nivå. Ungefär en fjärdedel av Elafskolans elever är nyanlända.

LT har tidigare skrivit om lärarbehörighet i Södertäljes grundskolor.

– Det är jätteviktigt för oss. Alla våra klasslärare har lärarlegitimation. En av dem fick det nyss och de andra hade det vid anställningstillfället. Vi har behöriga lärare i alla ämnen, utom idrott, slöjd och musik, säger Helmuth Lavicka.