Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bevis i dubbelmordet

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

”Jag ska sopa bort honom”, ska Bernard Khouri ha sagt om Yaacoub Moussa när han försökte hjälpa en familj som utpressades av nätverket.
Ett par veckor senare mördades han – polisen ser ett samband.

Nu växer mastodonträttegången mot Södertäljenätverket och ledaren Bernard Khouri med ännu ett utpressningsåtal.

Ett åtal som kastar nytt ljus över Yaacoub Moussas konflikt med Khouri och som enligt åklagarna har samband med dubbelmordet.

– Utredningen kring den här utpressningen har gett nya bevisuppgifter till dubbelmordet, säger Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren.

Allt började en natt i maj 2010, när flera tungt kriminella personer inom Södertäljenätverket klev in i vardagsrummet hos en familj i Västergård och krävde dem på 300 000 kronor. Bakgrunden var att en son i familjen lånat 10 000 kronor av en person på Gotland. När denne krävde sina pengar åter med ränta ska sonen ha sagt att han hade beskydd av Bernard Khouri. När Khouri fick höra detta krävde han 300 000 kronor i böter av sonen.

Men sonen kunde inte betala. Då vände sig nätverket mot hans föräldrar och syskon i Västergård och hotade att döda sonen om de inte betalade.

Förtvivlat sökte då pappan råd hos Yaacoub Moussa, som ansåg att Khouri blåste sonen och gav rådet att inte betala.

”Jag ska sopa bort Yaacoub”, ska Khouri ha utbrustit när han senare begav sig till familjen, rasande över att Yaacoub kopplats in.

Pappan blev rädd, lånade ihop pengar, tog de sista besparingarna och betalade 200 000 kronor som summan prutats till.

Två veckor senare sköts Yaacoub och Eddie Moussa inne på oasen i Ronna.

– Nu är de döda och min mamma och pappa känner en skuld till det, säger en familjemedlem i förhör.

Efter påtryckningar har större delen av familjen återtagit sina vittnesmål.