Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya besökare i Täljehallen

Den 30 januari är det mässa för terrariedjur i Täljehallen. En som ska dit är Johan Anderson, som har över 30 ormar och spindlar.

Två ormar glider långsamt över varandra längs burens glasruta. Håriga spindlar sitter stilla i burkar och terrarier på hyllor längs rummets väggar.

I hörnet står en bäddad säng. Johan Anderson delar sitt sovrum som ormar, giftiga spindlar, stora kackerlackor och en skorpion.

– Jag fick precis en inneboende i lägenheten så jag fick flytta in här, förklarar han.

Att hans inneboende är en gammal barndomsvän underlättar för Johans ovanliga intresse.

– Han har inget problem med det, han vet hur jag är, skrattar han.

Fascinationen för de åttafotade husdjuren började för fem år sedan, då Johan och hans dåvarande flickvän skaffade sin första spindel tillsammans. En fullvuxen spindelhona vid namn Bonnie.

Ormintresset blev starkare för två år sedan, då Johan gick med i Svenska Herpetologiska Riksförening, vars fokus är ormar, grodor och ödledjur.

– Ormar är, precis som spindlar, vackra att titta på. Men de rör sig mer, spindlar är väldigt lugna djur.

Johan menar att det inte går att jämföra spindlar och reptiler med vanliga husdjur som hund och katt.

– Det är lite som att ha fiskar. Spindlarna och ormarna är fascinerande och fina att titta på, men det blir inget band mellan djur och ägare. Det är inte det som är grejen.

Johan döper inte sina djur. Har de inte ett namn vid inköp så har han bara artnamnet på terrariet. Han undviker också att störa dem för mycket.

– De mår bäst av att bli lämnade ifred. Jag tar upp ormarna ibland om min 5-åriga dotter vill klappa, för att göra henne intresserad också. Men kackerlackorna är hennes favoriter.

Men för LTs fotograf gör han ett undantag. När han sträcker sig ner i ormterrariet syns en tatuering tydligt – en exotisk trädspindel i verklig storlek sträcker sig över höger underarm. Ett permanent bevis på spindelpassionen.

Behöver grannarna oroa sig över Johans terrariedjurssamling då? Egentligen inte. Utöver några afrikanska spindlar är få av Johans djur särskilt farliga. Ormarma är inte giftiga, och giftet hos skorpionen jämför han med ett getingstick.

– De har lite gift, men inte så det är farligt. Bonnie kastar hår om hon blir rädd, det känns typ som glasfibrer.

Johan hoppas mässan i Södertälje går bra så den får återkomma till hemstaden. Hans nya inneboende ska med på mässan, men annars ser Johan fram emot att träffa sina vänner från föreningen. Mässorna blir som en samlingsplats för dem. Några planer på att inhandla nya djur till sin gedigna samling finns däremot inte.

– Men jag säger ofta att jag inte ska ha något och kommer ändå hem med en spindel!

Expo för terrariedjur

Den 30 januari håller Svenska Herpetologiska Riksföreningen en mässa för terrariedjur i Täljehallen. Mässan är främst till för att köpa och sälja ormar, ödlor, grodor, spindlar och insektsdjur.

Vill man inte köpa något kan man som besökare ändå gå runt och titta på djuren, alla djur står framme i glasburar.

– Många av arterna finns inte ens på zoo, säger Johan Anderson.

Tidigare hölls mässan i Solna, men då den vuxit har de flyttat till större lokal och för första gången hålls mässan i Södertälje,

Öppettider: 11-15.

Inträde: 70 kr för vuxna, 40 kr för 8-15 år, 10 kr för 0-7 år.