Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya besked om bergkross i Nykvarn

I tisdags var länsstyrelsen på plats i Taxinge inför eventuellt bygge av en bergkross.

Det dröjer innan beslut fattas om Skanskas ansökan om att sjövägen få ta emot och krossa 1,5 miljoner ton berg i byn.

– Vi är fortfarande inne i ett förberedande skede. Vi ska gå igenom allt en gång till och sedan kan det bli aktuellt att ställa ytterligare frågor till Skanska, säger Jörgen Warstrand, ordförande för länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

– Till Taxinge åkte vi för att få se platsen för verksamheten och titta på omgivningarna.

När ansökan är komplett kungörs den. Därefter finns under ett antal veckors tid chans att lämna synpunkter.

– Vem som helst får yttra sig, säger Jörgen Warstrand.

Det är bergmassor från bygget av Förbifart Stockholm som ska krossas i Taxinge. Av totalt 19 miljoner ton tunnelberg återstår två miljoner ton att sälja. Än har Skanska inte köpt några massor som ska skeppas till Taxinge.

Det vill Skanska

Skanska vill krossa bergmassor från bygget av Förbifart Stockholm under fem år i ett bergrum i Taxinge. Totalt ska verksamheten pågå i max tio år.

Bolaget vill ta emot totalt 1,5 miljoner ton berg – i snitt 300 000 ton per år. Det betyder 150–200 fartyg anlöper per år. Maxkapaciteten ligger dock på 440 anlöp och 880 000 ton per år. Tiden för att lossa ett fartyg beräknas till tre fyra timmar.

Massorna förs med transportband till bergrummet där bergkrossen placeras.

Uttransporten ska ske med lastbil och med båt. Det innebär ytterligare 30–40 fartygsanlöp per år och cirka 45 fordonsrörelser per arbetsdag.

Skanska ansöker om att få bedriva verksamheten på vardagar mellan klockan 07 och 18, samt hamnverksamhet kvällstid fram till klockan 22 under max 30 dagar per år.