Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya avtalet gällande Ostlänken signerat – 15 300 nya bostäder planeras i Södertälje

 
Ostlänken
Visa alla artiklar

Under måndagen blev det nya Ostlänkenavtalet klart. Samtliga Ostlänkskommuner, Region Östergötland och Landstinget Sörmland har skrivit på avtalet.

Avtalet med Sverigeförhandlingen som reglerar medfinansiering, stationsläge, genomförande och ansvar för den planerade dubbelspåriga höghastighetsjärnvägen Ostlänken mellan Järna och Linköping är nu signerat av de inblandade parterna.

Den cirka 15 mil långa sträckan är en första del i ett framtida höghastighetsnät mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

Enligt pressmeddelandet från Södertälje kommun har kommunerna åtagit sig att tillsammans bygga 55 000 bostäder och medfinansiera Ostlänken med 525 miljoner kronor.

För Södertäljes del innebär det en medfinansiering på 47,5 miljoner kronor samt en investering i 15 300 nya bostäder i Södertälje.

– Södertälje växer och vi har all anledning att vara glada för att komma ytterligare ett steg mot Ostlänkens förverkligande. På det här sättet ökar både Södertäljes attraktionskraft och konkurrenskraften för näringslivet i kommunen. Bättre möjligheter att arbetspendla till Södertälje ger ett viktigt lyft för våra företag, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner i ett pressmeddelande.

De kommuner som är inblandade i Ostlänken är Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping och Linköping. Byggstarten planeras inledas under 2017 och själva järnvägen beräknas bli klar 2028.