Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya avtal för industrin: "Vi vill frysa lönerna"

Låga ingångslöner, flexibla lokala avtal – eller kanske frysta löner.Arbetsgivarsidan går in med självförtroende i avtalsrörelsen.

Annons

Avtalsrörelsen för uppemot tre miljoner anställda har inletts. Först ut är alltid industrin, då den speciella konkurrenssituation oftast sätter ”märket” för de andra avtalen. Inte bara de tusentals hos If Metall på Scania, utan även de tiotalet verkstadsarbetarna hos Marcus Komponenter i Järna påverkas.

LT var med när Svenskt näringsliv och Teknikföretagen besökte verkstadsföretaget. Det blev mest diskussioner om hur arbetsgivaren och företagen ser på förhandlingarna.

– Klart att vi helst vill ha frysta löner. Men det handlar om så mycket mer. Bland annat om låga ingångslöner och flexibla avtal. Det är vi, och inte sällan de små företagen, som är jobbskaparna i landet, säger Annika Bröms, Svenskt näringslivs regionchef.

Det nickar Teknikföretagens Adriana Otterbeck åt:

– Det är viktigt att industrin får sätta märket för hela avtalsrörelsen. Det beror på att industrin som är internationellt utsatt är den enda måttstocken för svensk konkurrenskraft. Det är exportföretagen som utgör grunden för vårt välstånd. Men frysta löner blir nog svårt, fredsplikten kostar. Och jag tror det blir svårt att komma överens om ett långt, treårigt avtal den här gången.

Andrejs Sokolovs, vd på Marcus Komponenter, som både säljer utomlands och i Sverige (men till företag som exporterar i sin tur) menar att det skulle vara tufft att se sina anställda i ögonen om det inte blir viss löneökning:

– Men på sikt skulle vi inte klara en ökning på, låt säga, två procent. Vi kan inte höja våra priser i den takten, och marginalerna är små.

LO-sidan har så klart en annan syn på detta. Men det som är speciellt den här gången är att LO inte går in i avtalsrörelsen som en enad kraft. Bland annat går Kommunal sin egen väg. Sista mars löper det nuvarande avtalet ut.

– Men för min del är det viktigaste att det finns lokala möjligheter att göra flexibla avtal. Att det går att få till arbetstidsförkortningar och dylikt för att helt enkelt klara av att hålla i gång företaget vid plötsliga nedgångar.

Andrejs berättar om hur företaget klarade av en första nedgång 2009 med ett lokalt avtal med förkortad arbetstid (och minskad lön) under en period. Men också om hur facket sa nej till en liknande uppgörelse ett par år senare.

Det doftar verkstad, det låter verkstad – och det är verkligen verkstad inne i maskinhallen där ett tiotal personer svarvar, eller ser till att maskiner producerar till specialdesignade artiklar till främst bilindustrin, vid stationsområdet i Järna.

– Vår vision är att kunna bli tre fyra till, bygga om själva verkstaden, kunna vara mer flexibla om det kommer en order. Det finns utrymme nu, stabil konjunktur och låg ränta, säger Andrejs Sokolovs.

”Vår utgångspunkt är ettårigt avtal”

Svenskt Näringslivs och Teknikföretagens motpart är If Metall. Dess ordförande i Stockholms län heter Stefan Leiding:

Motparten hoppas på frysta avtal, låga ingångslöner och möjlighet till flexibla lokala avtal, hur ser ni på det?

– Motparten brukar ha för vana att vilja ge noll i löneökningar, lönedumpning för unga, samt öppningsklausuler. Detta är ingenting som IF Metall kan tänka sig. Genom industriavtalet har vi en modell som fungerat under många år. Vi ser ingen anledning till att ändra på det.

Hur ser ni på möjligheten att avtalet blir långt, treårigt, denna gång?

– Vår utgångspunkt är att avtalet ska vara ettårigt, men det beror på innehållet.

Blir lönerörelsen annorlunda då inte alla LO-förbund är helt samlade?

– Den blir annorlunda så tillvida att LO gemensamt inte kommer att fatta några beslut. Däremot har vi fortfarande inställningen att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska sätta märket för avtalskraven.

Medlemmar i 49 branscher

Svenskt Näringsliv verkar för att kollektivavtal har

ett innehåll som ger stöd

för företagens utveckling och behov.

Svenskt Näringsliv arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten.

Källa: Svensktnaringsliv.se

Svenskt näringsliv företräder närmare 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund.