Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vargattack i Molstaberg

Natten mot i lördags rev varg åtta får i Molstaberg. Misstankar finns om att ett nytt par kan ha bildats i Sjundareviret och att en ny vargkull kan uppstå till våren.

Efter flera månaders frånvaro slog vargen till igen mot en fårhage i Molstaberg. På lördagsmorgonen hittade fårägarna sju döda djur, lite senare ett åttonde. Samtliga får har dödats under natten mot lördag av varg. Hagen där vargattattacken skedde saknade rovdjursavvisande stängsel, enligt Arne Söderberg, besiktningsman på länsstyrelsen.

Minst en varg finns nu i Sjundareviret men mycket tyder på att det finns två.

– Det ska finnas en nattkamera som fångat två hunddjur på bild. Om det är vargar så är det troligt att ett nytt par har bildats i Sjundareviret, säger Arne Söderberg.

Det kan antingen röra sig om en fjolårsvarg som kvarstannat i reviret och att en ny varg vandrat in och bildat par. Eller så har alla fjolårsvargar vandrat ut och två nya vargar har vandrat in, menar Söderberg.

– Om det är ett par och om de överlever vintern är det troligt att de får en kull till våren, säger han.

Upp till sex fjolårsvargar tillkom i Sjundareviret ifjol, det har man kunnat utläsa ur den skjutna alfatikens livmoderhorn. Fem av ungarna har bekräftats existera. En av dem sköts i Norge i maj. Alfahanen har varit försvunnen sedan alfahonan sköts i september. En utredning om misstänkt jaktbrott pågår i Sjundareviret som omfattar även skjutningen av alfatiken. Jägaren som sköt tiken har sagt att han gjorde det för att försvara sin hund. Men åklagare Christer Jarlås valde att ta med ärendet i den pågående sekretessbelagda utredningen om jaktbrott som då redan pågick.

Sedan Sjundareviret uppstod hösten 2014 har cirka hundra får dödats av varg, främst vid Molstabergs gård. Sedan 3 maj pågår skyddsjakt på varg i Sjundareviret, slutdatum är satt till den 31 augusti. Ingen varg har hittills skjutits.